Americké bagely se semínky

28.04.2023

Bagel je pečivo z pšeničné mouky specifického tvaru, které se plní různými pomazánkami, masem a zeleninou. Původní recept pochází z polského Krakowa, ale nejvíc bagelů se údajně zkonzumuje v USA. A jako téměř vše, i bagely si američané přisladili.  Recept jsem upravila na "naše" chutě a z původního amerického receptu ubrala med na čtvrtinu.

Suroviny na 4 bagely:

  • 145 g občerstveného LM kvásku
  • 150 g hladká mouka 00 /Farina 00 430W/
  • 90 g semolina rimacinata
  • 120 g vody
  • 15 g rostlinného oleje
  • 10 g medu
  • 6 g soli
  • semínka na posyp

Postup:

  1. Večer před pečením rozmícháme kvásek s moukami a vodou. Necháme 30 minut odpočinout.
  2. Přidáme ostatní ingredience kromě semínek a vyhněteme hladké a pevné těsto. 
  3. Těsto vložíme do vymaštěné krabičky a necháme při 15 - 19°C kynout 10 - 12  hodin.
  4. Po vykynutí těsta uděláme 4 bochánky, uprostřed nich vytvoříme díru a vytvarujeme bagely.
  5. Bagely uložíme na plech s papírem nebo podložkou a zakryté fólií necháme kynout 2 hodiny.
  6. Asi 3 litry vody v rendlíku přivedeme k varu. Rozpálíme troubu na 200 °C.
  7. Bagely opatrně vkládáme do vroucí vody a necháme vařit 40 vteřin z každé strany. Pak je uložíme zpět na plech, posypeme semínky a vložíme do trouby.
  8. Pečeme 20 - 25 minut do zlatova.