Americké bagely se semínky
28.04.2023
Bagel je pečivo z pšeničné mouky specifického tvaru, které se plní různými pomazánkami, masem a zeleninou. Původní recept pochází z polského Krakowa, ale nejvíc bagelů se údajně zkonzumuje v USA. A jako téměř vše, i bagely si američané přisladili. Recept jsem upravila na "naše" chutě a z původního amerického receptu ubrala med na čtvrtinu.
Suroviny na 4 bagely:
- 145 g občerstveného LM kvásku
- 150 g hladká mouka 00 /Farina 00 430W/
- 90 g semolina rimacinata
- 120 g vody
- 15 g rostlinného oleje
- 10 g medu
- 6 g soli
- semínka na posyp
Postup:
- Večer před pečením rozmícháme kvásek s moukami a vodou. Necháme 30 minut odpočinout.
- Přidáme ostatní ingredience kromě semínek a vyhněteme hladké a pevné těsto.
- Těsto vložíme do vymaštěné krabičky a necháme při 15 - 19°C kynout 10 - 12 hodin.
- Po vykynutí těsta uděláme 4 bochánky, uprostřed nich vytvoříme díru a vytvarujeme bagely.
- Bagely uložíme na plech s papírem nebo podložkou a zakryté fólií necháme kynout 2 hodiny.
- Asi 3 litry vody v rendlíku přivedeme k varu. Rozpálíme troubu na 200 °C.
- Bagely opatrně vkládáme do vroucí vody a necháme vařit 40 vteřin z každé strany. Pak je uložíme zpět na plech, posypeme semínky a vložíme do trouby.
- Pečeme 20 - 25 minut do zlatova.