Americké crinkles s brusinkami
14.12.2022
Crinkles peču již léta a u nás je to jedno z nejoblíbenějšího vánočního cukroví. Peču ho v poslední vlně, max. 4 dny před Štědrým dnem a většinou zmizí jako první.
Suroviny na 2 plechy:
- 60 g sušených brusinek
- 40 ml tuzemáku (nebo griotky)
- 50 g másla
- 200 g hořké čokolády
- 2 vejce
- 110 g krupicového cukru
- 100 g hladké mouky
- 0,5 lžičky jedlé sody
- 1 špetka soli
- 100 g moučkového cukru na obalení
Postup:
- Brusinky namočte do rumu, nejlépe pár hodin předem. Ve vodní lázni pomalu rozpusťte máslo a čokoládu.
- V robotu vyšlehejte vejce a 60 g krupicového cukru do velmi husté světlé pěny, šlehejte aspoň 5 minut.
- Mouku metličkou smíchejte se sodou a solí.
Do rozpuštěné čokolády přidejte v několika dávkách namočené brusinky včetně zbylého rumu. Tenkým pramínkem vlévejte rozpuštěnou čokoládu k vaječné pěně za stálého šlehání při nejnižších otáčkách, všechno se tak snadno spojí. Na závěr po lžících přidávejte mouku. Vzniklé těsto, dejte na 2 hodiny do lednice. - Troubu předehřejte na 160 °C. Připravte 2 plechy s papírem na pečení nebo silikonovou podložkou.
Co dělat, aby se pečicí papír nekroutil
- Lžící odlupujte kousek ztuhlého těsta, rychle z něj vytvarujte kuličku o velikosti 3 cm a vložte ji do misky se zbylým krupicovým cukrem. Obalte ji a potom ještě důkladně vyválejte v moučkovém cukru. Kuličky skládejte na plech s rozestupy alespoň 3 cm, při pečení dost nabydou. První plech vložte do trouby a pečte 10-12 minut. Správně upečené crincles jsou uprostřed měkoučké a vláčné a na povrchu křupavé. Nesmí se přepéct, pak jsou tvrdé a vysušené.