Americké crinkles s brusinkami

14.12.2022

Crinkles peču již léta a u nás je to jedno z nejoblíbenějšího vánočního cukroví. Peču ho v poslední vlně, max. 4 dny před Štědrým dnem a většinou zmizí jako první.

Suroviny na 2 plechy:

  • 60 g sušených brusinek
  • 40 ml tuzemáku (nebo griotky)
  • 50 g másla
  • 200 g hořké čokolády
  • 2 vejce
  • 110 g krupicového cukru
  • 100 g hladké mouky
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • 1 špetka soli
  • 100 g moučkového cukru na obalení

Postup:

  1. Brusinky namočte do rumu, nejlépe pár hodin předem. Ve vodní lázni pomalu rozpusťte máslo a čokoládu.
  2. V robotu vyšlehejte vejce a 60 g krupicového cukru do velmi husté světlé pěny, šlehejte aspoň 5 minut.
  3. Mouku metličkou smíchejte se sodou a solí.
    Do rozpuštěné čokolády přidejte v několika dávkách namočené brusinky včetně zbylého rumu. Tenkým pramínkem vlévejte rozpuštěnou čokoládu k vaječné pěně za stálého šlehání při nejnižších otáčkách, všechno se tak snadno spojí. Na závěr po lžících přidávejte mouku. Vzniklé těsto, dejte na 2 hodiny do lednice.
  4. Troubu předehřejte na 160 °C. Připravte 2 plechy s papírem na pečení nebo silikonovou podložkou.

    Co dělat, aby se pečicí papír nekroutil

  5. Lžící odlupujte kousek ztuhlého těsta, rychle z něj vytvarujte kuličku o velikosti 3 cm a vložte ji do misky se zbylým krupicovým cukrem. Obalte ji a potom ještě důkladně vyválejte v moučkovém cukru. Kuličky skládejte na plech s rozestupy alespoň 3 cm, při pečení dost nabydou. První plech vložte do trouby a pečte 10-12 minut. Správně upečené crincles jsou uprostřed měkoučké a vláčné a na povrchu křupavé. Nesmí se přepéct, pak jsou tvrdé a vysušené.