Babiččiny placičky

03.03.2023

Bramborové placičky mojí babičky je zkrátka jídlo mého dětství. Babička je dělala na kamnech s litinovými pláty a do přípravy zapojila vždy dědečka i mě. Babička válela těsto, děda obracel placky na plotně a já mastila máslem. Podávaly se zásadně k večeři a pouze v zimě, kdy byla dostatečně rozpálená kamna. Dodnes slyším praskání polen a hukot v komíně. 

Babiččiny placičky
Babiččiny placičky

Až v dospělosti jsem zjistila, že placičky se dělají v různých obměnách téměř po celém Česku, ale přesto pár mých známých tento lahodný a přitom levný pokrm neznalo a kdo ochutnal, okamžitě chtěl recept. 


Suroviny:

  • 1 kg brambor vařených ve slupce
  • lžičky soli
  • asi 500 g hladké mouky podle typu brambor
  • 125 g rozpuštěného másla






Postup:

  1. Oloupané a vychladlé brambory nastrouháme na jemném struhadle.
  2. Osolíme a vmícháme část mouky.
  3. Postupně přidáváme mouku, dokud těsto nelepí.
  4. Rozpálíme litinovou pánev, nebo kamna, nebo litinový tál na sporáku,
  5. Z těsta tvoříme kuličky, které bohatě pomoučené rozválíme na tenoučké placky, určitě méně než 1 mm.
  6. Placky vkládáme na rozpálenou suchou pánev a pečeme, dokud se nezačnou nafukovat. Propícháme bubliny ostrou špejlí nebo vidličkou.
  7. Jakmile má placička zespodu hnědé puchýřky, obrátíme a pečeme z druhé strany. 
  8. Po upečení skládáme placky na talíř a každou pomastíme máslem.
  9. Já peču vždy na dvou pánvích, rychleji připravím větší množství a dvě pánve stihnu obsluhovat sama.