Babiččiny placičky
03.03.2023
Bramborové placičky mojí babičky je zkrátka jídlo mého dětství. Babička je dělala na kamnech s litinovými pláty a do přípravy zapojila vždy dědečka i mě. Babička válela těsto, děda obracel placky na plotně a já mastila máslem. Podávaly se zásadně k večeři a pouze v zimě, kdy byla dostatečně rozpálená kamna. Dodnes slyším praskání polen a hukot v komíně.
Babiččiny placičky
Až v dospělosti jsem zjistila, že placičky se dělají v různých obměnách téměř po celém Česku, ale přesto pár mých známých tento lahodný a přitom levný pokrm neznalo a kdo ochutnal, okamžitě chtěl recept.
Suroviny:
- 1 kg brambor vařených ve slupce
- 2 lžičky soli
- asi 500 g hladké mouky podle typu brambor
- 125 g rozpuštěného másla
Postup:
- Oloupané a vychladlé brambory nastrouháme na jemném struhadle.
- Osolíme a vmícháme část mouky.
- Postupně přidáváme mouku, dokud těsto nelepí.
- Rozpálíme litinovou pánev, nebo kamna, nebo litinový tál na sporáku,
- Z těsta tvoříme kuličky, které bohatě pomoučené rozválíme na tenoučké placky, určitě méně než 1 mm.
- Placky vkládáme na rozpálenou suchou pánev a pečeme, dokud se nezačnou nafukovat. Propícháme bubliny ostrou špejlí nebo vidličkou.
- Jakmile má placička zespodu hnědé puchýřky, obrátíme a pečeme z druhé strany.
- Po upečení skládáme placky na talíř a každou pomastíme máslem.
- Já peču vždy na dvou pánvích, rychleji připravím větší množství a dvě pánve stihnu obsluhovat sama.