Belgický pivní chléb s LM kváskem

04.03.2023

Na víkend jsem chtěla nějaký dobrý chlebík k opékaným špekáčkům. Co bych tak do těsta přidala, aby to ladilo? Jako první mě napadlo nahradit vodu pivem. Koneckonců s pivem mám v kuchyni jen skvělé zkušenosti. Stačilo trochu inspirace na internetu a bylo jasno. Původně měla být v chlebu plzeňská dvanáctka, když už jsem z plzeňského kraje, ale světe div se, v naší lednici jsem našla jen Hoegaarden. Tak vznikl místo Plzeňského, "Belgický pivní chléb". Myslím, že těsto bude dobře spolupracovat s jakýmkoliv jiným pivem.

Suroviny:

Rozkvas:

  • 60g LM kvásku
  • 100 g piva Hoegaarden nebo jiného
  • 100 g pšeničné chlebové mouky

Těsto:

  • 200 g piva Hoegaarden (pokojové teploty)
  • 150 g vody
  • 400 g pšeničné chlebové mouky (použila jsem Mlynářovu mouku)
  • 100 g špaldové celozrnné /nebo špaldové hladké/ mouky (použila jsem Pernerku)
  • 12 g sůl

Postup:

  1. Suroviny na rozkvas smícháme a necháme 8 až 12 hodin při pokojové teplotě. Zakryjeme fólií proti osychání.
  2. Suroviny na těsto kromě soli, vložíme do mísy robota a dobře promícháme. Zakryjeme a necháme 1 až 2 hodiny odpočívat při pokojové teplotě (fermentolýza). 

  3. Po odpočinku přidáme celý rozkvas /260 g/ a sůl.

  4. Hněteme  5 - 10 minut. Poté těsto přendáme do vymaštěné plastové krabičky. Během následujících 3 hodin těsto 4 - 5 x přeložíme.

  5. Ošatku dobře vysypeme celozrnnou moukou. Těsto po překládání stočíme do bochníku a vložíme do ošatky. Moje ošatka byla moc velká a chléb je díky tomu nižší, než bych si představovala. Zvolte ošatku na 1 kg těsta.

  6. Necháme 4 hodiny kynout při pokojové teplotě a pak ošatku vložíme do igelitového pytle do lednice na 24 hodin.

  7. Předehřejeme troubu na 250˚C včetně kamene nebo litinového plátu a pokud nemáte parní troubu, vložte na poslední rošt u dna i pekáč na vodu. 

  8. Vyklopíme bochník na lopatku nebo podložku, bochník nařízneme podle fantazie a sesuneme na kámen nebo plát.

  9. Pustíme páru na nejvyšší stupeň, nebo nalijeme ½ hrnku vody do spodního pekáče a rychle zavřeme dvířka trouby.

  10. Pečeme 15 minut při 230 ˚C s párou, poté snižíme teplotu na 190˚C, vyjmeme pekáč od vody, vyvětráme troubu a pečeme dalších 25 minut bez páry.

  11. Po upečení jsem nechala ještě pár minut chléb v troubě s pootevřenými dvířky a poté ho nechala chladit na mřížce. 

  12. Všechny teploty a časy platí pro mou parní troubu Bosch, pro vás jsou orientační, řiďte se zkušenostmi se svou troubou.