Belgický pivní chléb s LM kváskem
Na víkend jsem chtěla nějaký dobrý chlebík k opékaným špekáčkům. Co bych tak do těsta přidala, aby to ladilo? Jako první mě napadlo nahradit vodu pivem. Koneckonců s pivem mám v kuchyni jen skvělé zkušenosti. Stačilo trochu inspirace na internetu a bylo jasno. Původně měla být v chlebu plzeňská dvanáctka, když už jsem z plzeňského kraje, ale světe div se, v naší lednici jsem našla jen Hoegaarden. Tak vznikl místo Plzeňského, "Belgický pivní chléb". Myslím, že těsto bude dobře spolupracovat s jakýmkoliv jiným pivem.
Suroviny:
Rozkvas:
- 60g LM kvásku
- 100 g piva Hoegaarden nebo jiného
- 100 g pšeničné chlebové mouky
Těsto:
- 200 g piva Hoegaarden (pokojové teploty)
- 150 g vody
- 400 g pšeničné chlebové mouky (použila jsem Mlynářovu mouku)
- 100 g špaldové celozrnné /nebo špaldové hladké/ mouky (použila jsem Pernerku)
- 12 g sůl
Postup:
- Suroviny na rozkvas smícháme a necháme 8 až 12 hodin při pokojové teplotě. Zakryjeme fólií proti osychání.
Suroviny na těsto kromě soli, vložíme do mísy robota a dobře promícháme. Zakryjeme a necháme 1 až 2 hodiny odpočívat při pokojové teplotě (fermentolýza).
Po odpočinku přidáme celý rozkvas /260 g/ a sůl.
Hněteme 5 - 10 minut. Poté těsto přendáme do vymaštěné plastové krabičky. Během následujících 3 hodin těsto 4 - 5 x přeložíme.
Ošatku dobře vysypeme celozrnnou moukou. Těsto po překládání stočíme do bochníku a vložíme do ošatky. Moje ošatka byla moc velká a chléb je díky tomu nižší, než bych si představovala. Zvolte ošatku na 1 kg těsta.
Necháme 4 hodiny kynout při pokojové teplotě a pak ošatku vložíme do igelitového pytle do lednice na 24 hodin.
Předehřejeme troubu na 250˚C včetně kamene nebo litinového plátu a pokud nemáte parní troubu, vložte na poslední rošt u dna i pekáč na vodu.
Vyklopíme bochník na lopatku nebo podložku, bochník nařízneme podle fantazie a sesuneme na kámen nebo plát.
Pustíme páru na nejvyšší stupeň, nebo nalijeme ½ hrnku vody do spodního pekáče a rychle zavřeme dvířka trouby.
Pečeme 15 minut při 230 ˚C s párou, poté snižíme teplotu na 190˚C, vyjmeme pekáč od vody, vyvětráme troubu a pečeme dalších 25 minut bez páry.
Po upečení jsem nechala ještě pár minut chléb v troubě s pootevřenými dvířky a poté ho nechala chladit na mřížce.
Všechny teploty a časy platí pro mou parní troubu Bosch, pro vás jsou orientační, řiďte se zkušenostmi se svou troubou.