Burrito

25.02.2023

Mexickou kuchyni máme rádi a plněné tortilly asi nejvíc. Mexické burrito si prošlo za svou více než stoletou historii proměnami a inovacemi. Původním základem náplně byla jednoduchá směs z masa, rajčat a sýra. Později se do tortilly přidala rýže, pro Mexiko typické fazole a další zelenina. Z domácích tortill je Burrito samozřejmě o level výše. 

Burrito
Burrito

Suroviny 6 porcí:

  • 6 tortill 
  • 500 g hrubě umletého hovězího masa (zadní kýta, pupek apod.)
  • 400 g čerstvých rajčat
  • 400 g červených konzervovaných fazolí
  • 80 g mražené nebo nakládané kukuřice
  • 2 lahůdkové cibulky
  • 4 stroužky česneku
  • 1-2 lžičky kayenského pepře nebo chilli
  • 1 - 2 lžíce rajského protlaku
  • olej
  • pepř
  • mletý koriandr
  • sůl
  • 200g strouhaného čedaru

Postup:

  1. V pánvi rozpálíme olej a vložíme maso. Za stálého míchání opékáme maso ze všech stran do hněda. 
  2. Přidáme prolisovaný česnek, nakrájenou cibulku a promícháme. Osolíme a okořeníme pepřem a koriandrem. Restujeme za občasného prohození tak dlouho, dokud se neodpaří přebytečná šťáva.
  3. Potom přidáme nakrájená rajčata, kukuřici, protlak a kayenský pepř a vaříme, až se odpaří nadbytečná tekutina a směs zhoustne. Nakonec vmícháme propláchnuté fazole.
  4. Tortilové placky naplníme masovou směsí, kterou posypeme strouhaným čedarem a zavineme do psaníčka.
  5. Podáváme s dipem z avokáda a zakysané smetany, smíchané s prolisovaným česnekem, koriandrem a špetkou soli.