Burrito
25.02.2023
Mexickou kuchyni máme rádi a plněné tortilly asi nejvíc. Mexické burrito si prošlo za svou více než stoletou historii proměnami a inovacemi. Původním základem náplně byla jednoduchá směs z masa, rajčat a sýra. Později se do tortilly přidala rýže, pro Mexiko typické fazole a další zelenina. Z domácích tortill je Burrito samozřejmě o level výše.
Burrito
Suroviny 6 porcí:
- 6 tortill
- 500 g hrubě umletého hovězího masa (zadní kýta, pupek apod.)
- 400 g čerstvých rajčat
- 400 g červených konzervovaných fazolí
- 80 g mražené nebo nakládané kukuřice
- 2 lahůdkové cibulky
- 4 stroužky česneku
- 1-2 lžičky kayenského pepře nebo chilli
- 1 - 2 lžíce rajského protlaku
- olej
- pepř
- mletý koriandr
- sůl
- 200g strouhaného čedaru
Postup:
- V pánvi rozpálíme olej a vložíme maso. Za stálého míchání opékáme maso ze všech stran do hněda.
- Přidáme prolisovaný česnek, nakrájenou cibulku a promícháme. Osolíme a okořeníme pepřem a koriandrem. Restujeme za občasného prohození tak dlouho, dokud se neodpaří přebytečná šťáva.
- Potom přidáme nakrájená rajčata, kukuřici, protlak a kayenský pepř a vaříme, až se odpaří nadbytečná tekutina a směs zhoustne. Nakonec vmícháme propláchnuté fazole.
- Tortilové placky naplníme masovou směsí, kterou posypeme strouhaným čedarem a zavineme do psaníčka.
- Podáváme s dipem z avokáda a zakysané smetany, smíchané s prolisovaným česnekem, koriandrem a špetkou soli.