Celozrnné raženky sypané otrubami
26.02.2023
Tyto raženky jsou z takzvaného hybridního těsta. Díky kvásku jsou nadýchané a mají delší trvanlivost, díky droždí rychleji kynou a jsou kypřejší.
Celozrnné raženky sypané otrubami
Suroviny:
Na omládek
- 10 g droždí
- 130 g hladké mouky (použila jsem Předměřickou)
- 100 g vody
- 20 g LM kvásku
- 1 lžička sladěnky
Těsto
- celý vykynutý omládek
- 150 g celozrnné pšeničné mouky (Pernerka)
- 300 g hladké mouky (Předměřická)
- 300 g kefíru ředěného vodou (50/50)
- 10 g soli
- 40 g olivového oleje
- Na posypání asi 40 g otrub
Postup:
- Smícháme suroviny na omládek a necháme v teple vykynout, trvá to asi hodinu.
- Mouky a tekutinu smícháme a necháme odpočinout asi hodinu.
- Vykynutý omládek i mouky s tekutinou smícháme, přidáme sůl a olej a uhněteme v robotu hladké těsto.
- Těsto necháme vykynout asi 90 minut. Rozdělíme asi na 14 stejných kousků, každý stočíme do kuličky a necháme kynout asi 30 minut. Vyrazíme vzorek raženky a necháme ještě dokynout.
- Potom raženky postříkáme vodou a posypeme hrubě mletými otrubami.
- Rozpálíme troubu na 230 °C, vložíme raženky, ztlumíme na 200 °C a pečeme s plnou párou 10 minut.
- Vypneme páru, vyvětráme troubu a pečeme do zlatova ještě asi 10 minut.
Nemáte-li parní troubu, v 6. bodě vložte navíc pod raženky ještě jeden pekáč s horkou vodou. Všechny časy a teploty upravte podle vaší trouby.