Celozrnné raženky sypané otrubami

26.02.2023

Tyto raženky jsou z takzvaného hybridního těsta. Díky kvásku jsou nadýchané a mají delší trvanlivost, díky droždí rychleji kynou a jsou kypřejší.

Celozrnné raženky sypané otrubami
Celozrnné raženky sypané otrubami

Suroviny:

Na omládek

  • 10 g droždí
  • 130 g hladké mouky (použila jsem Předměřickou)
  • 100 g vody
  • 20 g LM kvásku
  • 1 lžička sladěnky

Těsto

  • celý vykynutý omládek
  • 150 g celozrnné pšeničné mouky (Pernerka)
  • 300 g hladké mouky (Předměřická)
  • 300 g kefíru ředěného vodou (50/50)
  • 10 g soli
  • 40 g olivového oleje
  • Na posypání asi 40 g otrub

Postup:

  1. Smícháme suroviny na omládek a necháme v teple vykynout, trvá to asi hodinu.
  2. Mouky a tekutinu smícháme a necháme odpočinout asi hodinu.
  3. Vykynutý omládek i mouky s tekutinou smícháme, přidáme sůl a olej a uhněteme v robotu hladké těsto.
  4. Těsto necháme vykynout asi 90 minut. Rozdělíme asi na 14 stejných kousků, každý stočíme do kuličky a necháme kynout asi 30 minut. Vyrazíme vzorek raženky a necháme ještě dokynout. 
  5. Potom raženky postříkáme vodou a posypeme hrubě mletými otrubami.
  6. Rozpálíme troubu na 230 °C, vložíme raženky, ztlumíme na 200 °C a pečeme s plnou párou 10 minut.
  7. Vypneme páru, vyvětráme troubu a pečeme do zlatova ještě asi 10 minut.


Nemáte-li parní troubu, v 6. bodě vložte navíc pod raženky ještě jeden pekáč s horkou vodou. Všechny časy a teploty upravte podle vaší trouby.