Chlebíčková veka

02.05.2023

Domácí chlebíčky připravuji zásadně na domácí vece. Koupit v obchodě opravdu dobrou a vláčnou veku je dnes poměrně obtížné.

Suroviny na 2 veky:

  • 340 g hladká mouka OO
  • 200 g silná mouka Farina W330
  • 60 g LM kvásku
  • 140 g mléka
  • 150 g vody
  • 30 g jogurt
  • 3 g sušené droždí, nebo 10 g čerstvé
  • 45 g sádla
  • 15 g soli
  • 10 g  sladěnky
  • 1 vejce na potření

Postup:

  1. Rozehřejeme sádlo a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. 
  2. LM kvásek rozmělníme ve vodě v kotlíku robota. V druhé misce spojíme vlažné mléko, 2 lžíce z celkového množství mouky, droždí a sladěnku.  Necháme oboje 15 minut odpočinout.
  3. Do robota vložíme ke kvásku směs z droždí, obě mouky, jogurt a hněteme pár minut na nižší rychlost. Zvýšíme rychlost a hněteme asi 5 minut. Přidáme sádlo a sůl a hněteme dalších 5 minut.
  4. Těsto necháme kynout v naolejované krabičce asi 2 hodiny v teple. Běheme této doby těsto asi 2x přeložíme. Poté těsto vložíme na noc do lednice.
  5. Vykynuté těsto roztáhneme na obdélník, který rozdělíme na 2 stejné části. Obdélníky stočíme jako roládu a špičky zasuneme pod veku. Veky přeneseme na plech a necháme kynout pod fólií další 1 - 2 hodiny.
  6. Jakmile jsou veky vykynuté na 80%, rozpálíme troubu na 200 °C. Veky vložíme do vyhřáté trouby a snížíme teplotu na 190°C a přidáme páru na 50% (2. stupeň).
  7. Po 10 minutách snížíme teplotu na 170 °C a vypneme páru. Dopékáme dalších 10 minut nebo dozlatova.