Chlebíčková veka
02.05.2023
Domácí chlebíčky připravuji zásadně na domácí vece. Koupit v obchodě opravdu dobrou a vláčnou veku je dnes poměrně obtížné.
Suroviny na 2 veky:
- 340 g hladká mouka OO
- 200 g silná mouka Farina W330
- 60 g LM kvásku
- 140 g mléka
- 150 g vody
- 30 g jogurt
- 3 g sušené droždí, nebo 10 g čerstvé
- 45 g sádla
- 15 g soli
- 10 g sladěnky
- 1 vejce na potření
Postup:
- Rozehřejeme sádlo a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
- LM kvásek rozmělníme ve vodě v kotlíku robota. V druhé misce spojíme vlažné mléko, 2 lžíce z celkového množství mouky, droždí a sladěnku. Necháme oboje 15 minut odpočinout.
- Do robota vložíme ke kvásku směs z droždí, obě mouky, jogurt a hněteme pár minut na nižší rychlost. Zvýšíme rychlost a hněteme asi 5 minut. Přidáme sádlo a sůl a hněteme dalších 5 minut.
- Těsto necháme kynout v naolejované krabičce asi 2 hodiny v teple. Běheme této doby těsto asi 2x přeložíme. Poté těsto vložíme na noc do lednice.
- Vykynuté těsto roztáhneme na obdélník, který rozdělíme na 2 stejné části. Obdélníky stočíme jako roládu a špičky zasuneme pod veku. Veky přeneseme na plech a necháme kynout pod fólií další 1 - 2 hodiny.
- Jakmile jsou veky vykynuté na 80%, rozpálíme troubu na 200 °C. Veky vložíme do vyhřáté trouby a snížíme teplotu na 190°C a přidáme páru na 50% (2. stupeň).
- Po 10 minutách snížíme teplotu na 170 °C a vypneme páru. Dopékáme dalších 10 minut nebo dozlatova.