Citrusová marmeláda s bergamotem na řecký způsob
05.03.2023
Citrusová marmeláda
Vůně citrusových plodů, když se vaří, je nádherná a provoněla celý dům. Tuhle marmeládku si rozhodně schovám na Vánoce, úplně ji vidím v kombinaci s hořkou čokoládou. Neumím si snad představit lepší vánočnější kombinaci. Ale zatím je březen...
- Na marmeládu jsem použila 2 bergamoty bez kůry, 5 krvavých pomerančů, 5 klementinek a 1 citron, vše BIO.
- Všechny celé plody kromě citronu, ale včetně kůry jsem vařila 3x 20 minut, vždy v čisté vodě.
- Po vychladnutí jsem plody podélně rozřízla a do cedníku nad miskou vydlabala dužninu i se šťávou bez bílé části pod kůrou.
- Slupky jsem ostrou kulatou škrabkou očistila od bílé podkůry a nakrájela na malé kostičky.
- Dužninu jsem propasírovala přes cedník a zbytek vyždímala přes filtrační plátno.
- Nakrájenou kůru s dužninou i šťávou jsem dusila v širokém kastrolu s 600 g cukru asi 20 minut, dokud se neodpařila část tekutiny.
- Horkou marmeládu jsem naplnila do sterilních skleniček vypláchnutých pálenkou a uzavřela víčky.