Ďábelská maso-zeleninová pomazánka nejen na topinky

17.08.2024

Možná jste někdy ochutnali pomazánku Ďábelské tousty z obchodu a řekli si, že to není vůbec špatné. Nabízím recept na mnou vylepšenou verzi. 

Namažte pomazánku na tousty nebo topinky ze starého chleba,  přidejte trochu strouhaného sýra a rychlá večeře je na stole. Neurazíte ani nečekanou návštěvu.

Když zrají rajčata a papriky ostošest, že už nevíte co s nimi, kupte půl kila libového bůčku nebo lalok, půl kila kýty, přidejte pár plodů ze zahrádky a můžete mít zásobu pomazánky na celou zimu.

Suroviny na 15 sklenic 330 ml:

  • 500 g vepřový bůček (libovější) 
  • 500 g vepřová kýta nebo plec
  • 500 g červené papriky (kapie)
  • 300 g zelené papriky
  • 1000 g červená zralá rajčata
  • 300 g celeru
  • 40 g česneku
  • 200 g cibule 
  • 200 g domácí rajčatový protlak 
  • 40 g smažená sušená cibulka
  • 1 PL mletá sladká paprika 
  • 6 - 8 ks chilli papričky Cayen (pálivost 50000 SHU)
  • 30 g vločky sušených rajčat
  • 2 PL cukr 
  • 2 PL ocet
  • 24 g sůl
  • 1/4 ČL pepř (čerstvě namletý)
  • 1/4 ČL mletý bobkový list 
  • 1/4 ČL mleté nové koření
  • 1 kostka masox
  • 50 ml rostlinný olej

Postup:

  1. V širokém kastrolu restujte na oleji na drobné kostičky pokrájenou cibuli do sklovata.
  2. Maso umelte na mlýnku na jemno a přidejte k cibuli do kastrolu. Občas promíchjete.
  3. Mezitím umelte na hrubo v masovém strojku s větší šajbou veškerou zeleninu kromě chilli. Přidejte k masu a restujte dále až k částečnému odpaření tekutiny.
  4. Přidejte cukr, ocet, sůl, masox, smaženou cibuli a všechno koření. Nakonec vložte na hrubo rozemleté chilli papričky. Množství a pálivost zvolte podle vlastní chuti, já dala 8 ks Cayen chilli a pomazánka pálí tak akorát.
  5. Směs pomalu vařte hodinu až dvě, dokud nezískáte správnou konzistenci (asi jako řidší kaše).
  6. Směs můžete také přendat do pomalého hrnce a táhnout 4 hodiny na stupeň Hight. Občas zkontrolujte a promíchejte.
  7. Pomazánku naplňte do čistých vyvařených skleniček a zavařte.
  8. Sklenice zavařuji v hrnci s vodou na 100 °C 60 min, nechám vychladnout na lince a po 24 hodinách znovu zavařím na  100 °C 60 min. Trvanlivost 2 roky v temnu.