Ďábelská maso-zeleninová pomazánka nejen na topinky
17.08.2024
Možná jste někdy ochutnali pomazánku Ďábelské tousty z obchodu a řekli si, že to není vůbec špatné. Nabízím recept na mnou vylepšenou verzi.
Namažte pomazánku na tousty nebo topinky ze starého chleba, přidejte trochu strouhaného sýra a rychlá večeře je na stole. Neurazíte ani nečekanou návštěvu.
Když zrají rajčata a papriky ostošest, že už nevíte co s nimi, kupte půl kila libového bůčku nebo lalok, půl kila kýty, přidejte pár plodů ze zahrádky a můžete mít zásobu pomazánky na celou zimu.
Suroviny na 15 sklenic 330 ml:
- 500 g vepřový bůček (libovější)
- 500 g vepřová kýta nebo plec
- 500 g červené papriky (kapie)
- 300 g zelené papriky
- 1000 g červená zralá rajčata
- 300 g celeru
- 40 g česneku
- 200 g cibule
- 200 g domácí rajčatový protlak
- 40 g smažená sušená cibulka
- 1 PL mletá sladká paprika
- 6 - 8 ks chilli papričky Cayen (pálivost 50000 SHU)
- 30 g vločky sušených rajčat
- 2 PL cukr
- 2 PL ocet
- 24 g sůl
- 1/4 ČL pepř (čerstvě namletý)
- 1/4 ČL mletý bobkový list
- 1/4 ČL mleté nové koření
- 1 kostka masox
- 50 ml rostlinný olej
Postup:
- V širokém kastrolu restujte na oleji na drobné kostičky pokrájenou cibuli do sklovata.
- Maso umelte na mlýnku na jemno a přidejte k cibuli do kastrolu. Občas promíchjete.
- Mezitím umelte na hrubo v masovém strojku s větší šajbou veškerou zeleninu kromě chilli. Přidejte k masu a restujte dále až k částečnému odpaření tekutiny.
- Přidejte cukr, ocet, sůl, masox, smaženou cibuli a všechno koření. Nakonec vložte na hrubo rozemleté chilli papričky. Množství a pálivost zvolte podle vlastní chuti, já dala 8 ks Cayen chilli a pomazánka pálí tak akorát.
- Směs pomalu vařte hodinu až dvě, dokud nezískáte správnou konzistenci (asi jako řidší kaše).
- Směs můžete také přendat do pomalého hrnce a táhnout 4 hodiny na stupeň Hight. Občas zkontrolujte a promíchejte.
- Pomazánku naplňte do čistých vyvařených skleniček a zavařte.
- Sklenice zavařuji v hrnci s vodou na 100 °C 60 min, nechám vychladnout na lince a po 24 hodinách znovu zavařím na 100 °C 60 min. Trvanlivost 2 roky v temnu.