Demi glace do zásoby

01.11.2022
Demi glace
Demi glace

Nejlepší bujón je prostě ten domácí. Bujóny přidávám do polévek a omáček a když potřebuji obzvláště silnou chuť, sáhnu pro demi glace. V mrazáku mám stále krabičky s různými bujóny a už pár let nekupuji masox, ani jiná podobná dochucovadla.

Suroviny:

  • 1 kg telecích kostí
  • 1 kg hovězí oháňky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 2 cibule
  • 1/2 bulvy celeru
  • 1/2 pórku
  • 6 stroužků česneku
  • 25 g másla
  • 1 lžička tymiánu
  • 4 kuličky nového koření
  • 8 kuliček pepře
  • 2 bobkové listy
  • 120 g rajčatového protlaku
  • 200 ml suchého červeného vína

Postup:

  1. Oháňku necháme u řezníka nasekat na špalíky (cca 5 ks). Očištěné kosti a oháňku naskládáme do pekáčku s 3 lžícemi olivového oleje. Přidáme neoloupané stroužky česneku a cibuli i se slupkou nakrájenou na měsíčky. Pečeme v troubě při 200 °C cca 30 minut. Občas kosti obrátíme, aby bylo vše opečené ze všech stran do hněda.
  2. Do pomalého hrnce nakrájíme veškerou zeleninu a pokud máme hrnec s programem "SMAŽENÍ" zarestujeme na lžíci másla asi 15 minut. Přidáme protlak a podlijeme vínem. Poté vložíme kosti z pekáčku i s výpekem.
  3. Přidáme všechno koření, lze i osolit. Já nesolím, vím, že mám Demi glase neslaný a solím až výsledný produkt. Podlijeme vodou asi do 3/4 surovin, tak, aby nebylo vše úplně ponořené.
    Zapneme na stupeň LOW na 14 - 18 hodin. Nemusíme hlídat, ideální je táhnout přes noc.
  4. Hotový vývar přecedíme do rendlíku, zeleninu vymačkáme přes hustý cedník nebo vyždímáme přes plátýnko.
  5. Pak redukujeme varem asi na polovinu nebo třetinu.
  6. Demi glace necháme vychladit a naplníme silikonovou formu, např. na ledové kostky nebo pralinky. Necháme zamrazit.
  7. Zmrzlé porce přendáme do vzduchotěsné krabičky a odebíráme podle potřeby.
Demi glace
Demi glace