Demi glace do zásoby
01.11.2022
Demi glace
Nejlepší bujón je prostě ten domácí. Bujóny přidávám do polévek a omáček a když potřebuji obzvláště silnou chuť, sáhnu pro demi glace. V mrazáku mám stále krabičky s různými bujóny a už pár let nekupuji masox, ani jiná podobná dochucovadla.
Suroviny:
- 1 kg telecích kostí
- 1 kg hovězí oháňky
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 2 cibule
- 1/2 bulvy celeru
- 1/2 pórku
- 6 stroužků česneku
- 25 g másla
- 1 lžička tymiánu
- 4 kuličky nového koření
- 8 kuliček pepře
- 2 bobkové listy
- 120 g rajčatového protlaku
- 200 ml suchého červeného vína
Postup:
- Oháňku necháme u řezníka nasekat na špalíky (cca 5 ks). Očištěné kosti a oháňku naskládáme do pekáčku s 3 lžícemi olivového oleje. Přidáme neoloupané stroužky česneku a cibuli i se slupkou nakrájenou na měsíčky. Pečeme v troubě při 200 °C cca 30 minut. Občas kosti obrátíme, aby bylo vše opečené ze všech stran do hněda.
- Do pomalého hrnce nakrájíme veškerou zeleninu a pokud máme hrnec s programem "SMAŽENÍ" zarestujeme na lžíci másla asi 15 minut. Přidáme protlak a podlijeme vínem. Poté vložíme kosti z pekáčku i s výpekem.
- Přidáme všechno koření, lze i osolit. Já nesolím, vím, že mám Demi glase neslaný a solím až výsledný produkt. Podlijeme vodou asi do 3/4 surovin, tak, aby nebylo vše úplně ponořené.
Zapneme na stupeň LOW na 14 - 18 hodin. Nemusíme hlídat, ideální je táhnout přes noc. - Hotový vývar přecedíme do rendlíku, zeleninu vymačkáme přes hustý cedník nebo vyždímáme přes plátýnko.
- Pak redukujeme varem asi na polovinu nebo třetinu.
- Demi glace necháme vychladit a naplníme silikonovou formu, např. na ledové kostky nebo pralinky. Necháme zamrazit.
- Zmrzlé porce přendáme do vzduchotěsné krabičky a odebíráme podle potřeby.
Demi glace