Dokonalé nakládané okurky
Mnoho kuchařek má svůj recept, podle kterého si nakládá okurky po generace. I u nás to tak bylo. Až jednou... u kamarádky jsem ochutnala "její" okurky a okamžitě chtěla recept. Od té doby, již více než 30 let, nenakládám okurky jinak... a také rozdávám recept.
Jednoduchý postup bez vaření nálevu, díky kterému je možné naložit i jen pár skleniček a není třeba čekat, až se urodí víc okurek. A žádný lák skladovaný v lednici až do příští sezóny!
- Suroviny na 1 sklenici 720 ml:
- 10 - 12 čistých pevných okurek bez vad
- 1 lžička soli
- 4 tablety dia sladidla (sacharin)
- 7 lžic octa
- 4 kuličky nového koření
- 1/2 čerstvého bobkov´ého listu (nebo sušený)
- 1/2 lžičky hořčičné semínko
- 4 kuličky celého pepře
- kopr, 4 kolečka mrkve, 2 kolečka cibule
- podle chuti křen, česnek, feferonka
Postup:
- Do čisté sterilované sklenice dáme na dno všechny suroviny.
- Vyskládáme okurky cca 1-2 cm pod okraj
- Dolijeme studenou čistou vodou ideálně bez chloru, třeba ze studánky nebo kojeneckou.
- Sklenice pevně uzavřeme. Já používám vždy nová šroubovací víčka s bílou gumičkou.
- Sklenicí párkrát zatřeseme, aby se trochu smíchal ocet a sůl s vodou. Není nutné dokonale promísit.
- Vyskládáme do zavařovacího nebo pomalého hrnce a sterilujeme 20 minut při 70°C.
- Skladujeme v temnu.
Někomu může vadit umělé sladidlo, ale právě díky němu jsou okurky úžasně křupavé a vydrží po dlouhou dobu. Také si zachovávají typickou barvu. Sacharin ale lze nahradit 3 - 4 lžičkami cukru na jednu sklenici. Já to zkusila jen jednou a také naposledy. Rozdíl je skutečně značný.