Dokonalé nakládané okurky

02.08.2022

Mnoho kuchařek má svůj recept, podle kterého si nakládá okurky po generace. I u nás to tak bylo.  Až jednou... u kamarádky jsem ochutnala "její" okurky a okamžitě chtěla recept. Od té doby, již více než 30 let, nenakládám okurky jinak... a také rozdávám recept. 

Jednoduchý postup bez vaření nálevu, díky kterému je možné naložit i jen pár skleniček a není třeba čekat, až se urodí víc okurek. A žádný lák skladovaný v lednici až do příští sezóny! 

  • Suroviny na 1 sklenici 720 ml:
  • 10 - 12 čistých pevných okurek bez vad
  • 1 lžička soli
  • 4 tablety dia sladidla (sacharin)
  • 7 lžic octa
  • 4 kuličky nového koření
  • 1/2 čerstvého bobkov´ého listu (nebo sušený)
  • 1/2 lžičky hořčičné semínko
  • 4 kuličky celého pepře
  • kopr, 4 kolečka mrkve, 2 kolečka cibule
  • podle chuti křen, česnek, feferonka


Postup: 

  1. Do čisté sterilované sklenice dáme na dno všechny suroviny.
  2. Vyskládáme okurky cca 1-2 cm pod okraj
  3. Dolijeme studenou čistou vodou ideálně bez chloru, třeba ze studánky nebo kojeneckou.
  4. Sklenice pevně uzavřeme. Já používám vždy nová šroubovací víčka s bílou gumičkou. 
  5. Sklenicí párkrát zatřeseme, aby se trochu smíchal ocet a sůl s vodou. Není nutné dokonale promísit.
  6. Vyskládáme do zavařovacího nebo pomalého hrnce a sterilujeme 20 minut při 70°C.
  7. Skladujeme v temnu.

Někomu může vadit umělé sladidlo, ale právě díky němu jsou okurky úžasně křupavé a vydrží po dlouhou dobu. Také si zachovávají typickou barvu. Sacharin ale lze nahradit 3 - 4 lžičkami cukru na jednu sklenici. Já to zkusila jen jednou a také naposledy. Rozdíl je skutečně značný.