Domácí gyros
09.03.2023
Kdo by neměl rád řecký gyros... Řecko je pro mě srdeční záležitostí a řadu let řecké ostrovy proměňuji na pár dnů za můj druhý domov. Je zcela pochopitelné, že miluji i řeckou kuchyni. Inspirovala mě natolik, že mnoho řeckých jídel připravuji i doma. Jedno z nich je gyros. Vyzkoušejte tento skvělý recept. Doporučuji upéct si také vlastní gyros chléb.
Suroviny na 6 - 8 porcí:
- 5 kuřecích prsou
- 1 nastrouhaná sladká nebo červená cibule
- 30 g rajského protlaku
- 50 g jogurtu
- 100 ml slunečnicového oleje
- 3 lžíce koření na Gyros
- sůl
- domácí gyros chléb nebo pita
Na česnekovo - bylinkový dip:
- 250 g zakysané smetany
- 2 prolisované stroužky česneku
- 1 lžička provensálského koření nebo
- čerstvě sekané bylinky
- sůl a pepř dle chuti
Na náplň:
- rajčata, lahůdková cibulka, římský salát, olivový olej
Postup:
- Kuřecí prsa rozkrojíme podélně na 2 řízky.
- Cibuli s ostatními surovinami kromě soli rozmícháme a v marinádě prsa důkladně obalíme.
- Marinujeme alespoň 2 hodiny.
- Rozvineme si asi 50 cm potravinové fólie delší stranou k sobě.
- Marinovaná prsa naskládáme podélně na fólii a zavineme jako roládu. Pevně utáhneme a zauzlujeme oba konce.
- Vložíme na min. 4 hodiny do mrazáku, lépe přes noc.
- 1 hodinu před přípravou vyjmeme balíček z mrazáku a po částečném povolení vybalíme z fólie a váleček masa nakrájíme na velmi tenké plátky.
- Mezitím si připravíme dip, nakrájíme rajčata na plátky, lahůdkovou cibulku na kolečka, římský salát na kousky. Salát smícháme s olivovým olejem a solí.
- Rozpálíme si velkou pánev (min. 35 cm) a maso zprudka opečeme za občasného promíchávání, kdy vařečkou oddělujeme kousky masa od sebe. Pokud nemáte velkou pánev, rozdělte opékání masa na 2 - 3x. Maso se musí restovat a vlhkost rychle odpařovat, nikoliv dusit ve vlastní šťávě.
- Maso důkladně osolíme a plníme do chleba nebo placek s dipem, rajčaty, lahůdkovou cibulkou a salátem.