Domácí gyros

09.03.2023

Kdo by neměl rád řecký gyros... Řecko je pro mě srdeční záležitostí a řadu let řecké ostrovy proměňuji na pár dnů za můj druhý domov. Je zcela pochopitelné, že miluji i řeckou kuchyni. Inspirovala mě natolik, že mnoho řeckých jídel připravuji i doma. Jedno z nich je gyros. Vyzkoušejte tento skvělý recept. Doporučuji upéct si také vlastní gyros chléb.

Suroviny na 6 - 8 porcí:

  • 5 kuřecích prsou
  • 1 nastrouhaná sladká nebo červená cibule
  • 30 g rajského protlaku
  • 50 g jogurtu
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 3 lžíce koření na Gyros
  • sůl
  • domácí gyros chléb nebo pita 

Na česnekovo - bylinkový dip:

  • 250 g zakysané smetany
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • 1 lžička provensálského koření nebo
  • čerstvě sekané bylinky
  • sůl a pepř dle chuti

Na náplň: 

  • rajčata, lahůdková cibulka, římský salát, olivový olej


Postup:

  1. Kuřecí prsa rozkrojíme podélně na 2 řízky. 
  2. Cibuli s ostatními surovinami kromě soli rozmícháme a v marinádě prsa důkladně obalíme.
  3. Marinujeme alespoň 2 hodiny. 
  4. Rozvineme si asi 50 cm potravinové fólie delší stranou k sobě.
  5. Marinovaná prsa naskládáme podélně na fólii a zavineme jako roládu. Pevně utáhneme a zauzlujeme oba konce.
  6. Vložíme na min. 4 hodiny do mrazáku, lépe přes noc.
  7. 1 hodinu před přípravou vyjmeme balíček z mrazáku a po částečném povolení vybalíme z fólie a váleček masa nakrájíme na velmi tenké plátky.
  8. Mezitím si připravíme dip, nakrájíme rajčata na plátky, lahůdkovou cibulku na kolečka, římský salát na kousky. Salát smícháme s olivovým olejem a solí.
  9. Rozpálíme si velkou pánev (min. 35 cm) a maso zprudka opečeme za občasného promíchávání, kdy vařečkou oddělujeme kousky masa od sebe. Pokud nemáte velkou pánev, rozdělte opékání masa na 2 - 3x. Maso se musí restovat a vlhkost rychle odpařovat, nikoliv dusit ve vlastní šťávě.
  10. Maso důkladně osolíme a plníme do chleba nebo placek s dipem, rajčaty, lahůdkovou cibulkou a salátem.