Domácí gyros chléb
09.03.2023
Tento gyros chléb, či spíše placky, jsou takovým křížencem mezi arabským pita chlebem a řeckou plackou na gyros. Recept jsem upravila pro hybridní těsto s LM kváskem a droždím a protože placky jsou vážně fantastické, nabízím jednoduchý a poměrně rychlý recept. Baví mě sledovat, jak se za pár minut v troubě z ploché placky stane nafouklý dutý balón.
Suroviny na 8 placek:
- 130 ml mléka
- 140 g občerstveného LM kvásku
- 90 ml vody
- 100 g jogurtu
- 12 g slunečnicového oleje
- 13 g cukru
- 8 g soli
- 8 g čerstvého droždí
- 400 - 420 g hladké mouky (použila jsem předměřickou)
Verze na přání pouze z droždí bez LM:
- 130 ml vlažného mléka
- 130 ml vlažné vody
- 110 g jogurtu
- 12 g oleje
- 13 gramů cukru
- 8 g soli
- 20 g čerstvého droždí
- 530 g mouky
Postup:
- Do mísy robota vložíme vlažné mléko, cukr, droždí a trochu mouky. Zamícháme a necháme v teple vzejít.
- Přidáme LM kvásek, vodu, 400 g mouky a jogurt. Hněteme 5 minut na střední rychlost.
- Těsto by mělo být řidší, ale zase ne tolik jako na lívance. Pokud je moc řídké, přidáme zbytek mouky. Opět prohněteme.
- Přidáme sůl a olej a hněteme dalších 5 minut. Výsledné těsto je hodně hydratované a není úplně hladké.
- Přikryjeme fólií a necháme kynout v teple asi 1,5 hodiny. Nebo dáme nezakryté do kynárny na 38°C a za 30 minut je vykynuto.
- Vykynuté těsto vylijeme - vyklopíme na silně pomoučenou pracovní desku. Rozdělíme ho na 8 kuliček.
- Kuličky ihned vyválíme na placky o průměru 15 cm. Je třeba neustále moučnit váleček i plochu.
- Placky urovnáme po 4 na 2 plechy běžné velikosti se silikonovou podložkou nebo pečícím papírem a přikryjeme utěrkou.
- Rozehřejeme troubu na horní-dolní ohřev 250 °C.
- Až bude trouba opravdu dobře vyhřátá, vložíme první plech do středu trouby. Ztlumíme teplotu na 230°C a pečeme cca 8 minut. Jakmile jsou placky nafouklé a upečené do zlatohněda, vyjmeme a vložíme druhý plech.
- Placky necháme lehce vychladnout a plníme domácím gyrosem, zeleninou, nebo čímkoliv je libo.
Můj tip: vyzkoušejte recept na kuřecí domácí gyros jako z řeckých ostrovů.