Domácí gyros chléb

09.03.2023

Tento gyros chléb, či spíše placky, jsou takovým křížencem mezi arabským pita chlebem a řeckou plackou na gyros. Recept jsem upravila pro hybridní těsto s LM kváskem a droždím a protože placky jsou vážně fantastické, nabízím jednoduchý a poměrně rychlý recept. Baví mě sledovat, jak se za pár minut v troubě z ploché placky stane nafouklý dutý balón.

Suroviny na 8 placek:

  • 130 ml mléka
  • 140 g občerstveného LM kvásku
  • 90 ml vody
  • 100 g jogurtu
  • 12 g slunečnicového oleje
  • 13 g cukru
  • 8 g soli
  • 8 g čerstvého droždí
  • 400 - 420 g hladké mouky (použila jsem předměřickou)

Verze na přání pouze z droždí bez LM:

  • 130 ml vlažného mléka 
  • 130 ml vlažné vody 
  • 110 g jogurtu 
  • 12 g oleje 
  • 13 gramů cukru 
  • 8 g soli 
  • 20 g čerstvého droždí 
  • 530 g mouky

Postup:

  1. Do mísy robota vložíme vlažné mléko, cukr, droždí a trochu mouky. Zamícháme a necháme v teple vzejít.
  2. Přidáme LM kvásek, vodu, 400 g mouky a jogurt. Hněteme 5 minut na střední rychlost.
  3. Těsto by mělo být řidší, ale zase ne tolik jako na lívance. Pokud je moc řídké, přidáme zbytek mouky. Opět prohněteme.
  4. Přidáme sůl a olej a hněteme dalších 5 minut. Výsledné těsto je hodně hydratované a není úplně hladké.
  5. Přikryjeme fólií a necháme kynout v teple asi 1,5 hodiny. Nebo dáme nezakryté do kynárny na 38°C a za 30 minut je vykynuto.
  6. Vykynuté těsto vylijeme - vyklopíme na silně pomoučenou pracovní desku. Rozdělíme ho na 8 kuliček.
  7. Kuličky ihned vyválíme na placky o průměru 15 cm. Je třeba neustále moučnit váleček i plochu.
  8. Placky urovnáme po 4 na 2 plechy běžné velikosti se silikonovou podložkou nebo pečícím papírem a přikryjeme utěrkou.
  9. Rozehřejeme troubu na horní-dolní ohřev 250 °C. 
  10. Až bude trouba opravdu dobře vyhřátá, vložíme první plech do středu trouby. Ztlumíme teplotu na 230°C a pečeme cca 8 minut. Jakmile jsou placky nafouklé a upečené do zlatohněda, vyjmeme a vložíme druhý plech.
  11. Placky necháme lehce vychladnout a plníme domácím gyrosem, zeleninou, nebo čímkoliv je libo.


Můj tip: vyzkoušejte recept na kuřecí  domácí gyros jako z řeckých ostrovů.