Domácí sushi

02.03.2023

Sushi miluje celá moje rodina. Ne vždy je čas a chuť zajet na kvalitní sushi do 25 km vzdáleného podniku, tak jsem se ho naučila vyrobit doma. Benefitem je kombinace chutí dle našeho gusta, nebo aktuální nabídkou čerstvých ryb. Sushi připravuji jako předkrm ke svátečnímu  menu, nebo jako občerstvení pro návštěvu místo chlebíčků. Výroba sushi je jednoduchá a je k tomu třeba jen trochu cviku, několik surovin a podložka za pár korun.

Suroviny pro 4 osoby:

  • 200 g čerstvého nebo marinovaného lososa
  • 1 konzervované ančovičky
  • 100 g mražené nebo čerstvé krevety 20/40
  • 1/2 balení Mořské řasy Nori 
  • 500 g sushi rýže
  • 50 - 80 ml rýžový ocet dle chuti
  • 2 - 4 lžičky Wasabi
  • 100 g nakádaný zázvor
  • 1 zralé avokádo
  • 1/2 salátové okurky
  • 50 g majonézy

Postup na sushi nigiri:

  1. Čerstvého lososa nakrájíme na tenké filety. Marinovaného lososa na plátky cca 5x2 cm.
  2. Krevety rozkrojíme na bříšku, roztáhneme je na podložku a zatěžkáme pod prkénkem, na které položíme např. těžký hrnec.
  3. Řasu Nori nastřiháme nůžkami na proužky 0,5x12cm.
  4. V mokré ruce uválíme váleček z asi 1,5 lžíce rýže.
  5. Na váleček rýže doprostřed kápneme majonézu s wasabi a zabalíme do plátku lososa nebo zploštělé krevety. 
  6. Váleček ovážeme na šířku proužkem řasy, spoj utvoříme vespod.
  7. Nigiri skládáme na servírovací misku.
  8. Podáváme se zázvorem a sojovou omáčkou.

Postup maki rolky:

  1. Rýži propláchneme, osolíme a uvaříme podle návodu na sáčku a necháme vychladnout.
  2. Lososa nebo jinou čerstvou rybu nakrájíme na proužky cca 0,5 cm silné. Ančovičky scedíme. Krevety vyloupeme a blanšírujeme 5 minut.
  3. Vychladlou rýži ochutíme rýžovým octem a případně dosolíme. 
  4. 1/4 lžičky wasabi smícháme s majonézou.
  5. Na sushi podložku položíme řasu Nori lesklou stranou dolů. 
  6. Připravíme si misku s vodou na oplachování rukou.
  7. Mokrýma rukama urovnáme rýži na řasu a prsty rozprostřeme po celé řase, vynecháme jen 0,5 cm od horního okraje. Ten potřeme troškou rýže s vodou.
  8. Asi 5 cm od spodního okraje namažeme proužek majonézy s wasabi a na něj klademe proužek lososa nebo ančovičky, nebo oboje, avokádo a okurku.
  9. Od spodního okraje utahujeme rolku pomocí podložky směrem k hornímu okraji. Podobně jako roládu.
  10. Zavinutou rolku ihned krájíme mokrým širokým nožem na kolečka asi 2 cm silná, nebo odložíme do chladničky zabalenou do potravinové fólie.



Poprvé vyzkoušejte nejjednodušší maki a nigiri a časem zkuste i mozaiku. Inspirujte se třeba zde: https://youtu.be/WMABvhVyrs4