Feferonový salát mého mládí

25.02.2023

Možná si na něj někdo z vás pamatuje. Tento socialistický salát jsem často kupovala coby středoškolačka v lahůdkách naproti škole. Občas někde na podobný narazím i dnes, ale dřív mi prostě chutnal jinak. A tak jsem hledala staré recepty a zkoušela a zkoušela. Konečný recept, který mě uspokojuje, najdete níže.

Feferonový salát
Feferonový salát

Suroviny:

  • 250 g sýru Eidam 30%
  • 200 g sterilovaných kapií nebo paprik
  • 80 g nakládaných feferonek 
  • 150 g skleněných cibulek
  • 100 g sterilovaného hrášku
  • 40 g slunečnicového oleje
  • 2 lžíce worcestru
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • mletý černý pepř
Feferonový salát
Feferonový salát

Postup:

  1. Sýr nakrájíme na nudličky nebo nastrouháme na hrubém struhadle.
  2. Kapie a feferonky nakrájíme na kostičky nebo malé kousky.
  3. Skleněné cibulky překrojíme na půlky.
  4. Všechny suroviny smícháme v míse a dáme rozležet do lednice.
  5. Podáváme s čerstvým domácím pečivem.

Použila jsem vlastní nakládané papriky, proto mám salát víc zelený, správně je v něm více červené barvy.

Feferonový salát
Feferonový salát