Fialkový sirup

07.04.2023

Violka vonná - kdo by jí neznal. Kouzelná jarní vůně, kterou prostě nemohu nechat bez povšimnutí. O zdravotních benefitech fialky bylo popsáno mnoho, stačí zapátrat na internetu. Takže jen pár zajímavostí: 

  • Současně s listy vyrůstají na stopkách z loňských lodyh vonné tmavofialové květy. Tyto kvítky obyčejně uvadnou, aniž by vytvořily plod. V náhradu za ně se objeví na konci srpna na letošních osách malé, převislé, nazelenalé, nerozvíjející se květy, které obvykle unikají pozornosti, protože květní plátky jsou kratší než kalich. U nich pak dochází k samoopylení. Tyto malé kvítky se po opylení pokládají na zem, kde dozrávají. 
  • Semena mají dužnatý přívěsek, který rádi požírají mravenci; semena jsou mravenci šířena a zanášena hlouběji do země. 
  • Fialky mouhou mít i bílé, nebo dokonce nažloutlé květy. Vůně je obvykle stejná.
  • Z čerstvých korunních lístků se vyráběl violkový sirup, kterým barvili cukráři cukroví a užíval se též proti kašli. 
A to je přesně ten důvod, proč fialku sbírám i já. Čas fialek je krátký, ale sirup omamné vůně, příjemné chuti a nádherné barvy vydrží po celý rok.

Suroviny na cca 250 ml sirupu:

2 hrsti plně rozkvetlých květů violek

200 ml vody

180 g bílého cukru

malá špetka kyseliny citronové

Postup:

Květy posbíráme ráno nebo dopoledne, Osvědčilo se mi květy ustříhávat malými nůžkami.

Violku vložíme do misky a zalijeme vroucí vodou tak, aby byly všechny květy ponořené.

Přikryjeme talířkem nebo folií a necháme macerovat asi 30 hodin.

Poté vše přelijeme do rendlíku, přisypeme cukr a přivedeme k varu.

Jakmile se rozpustí cukr, přidáme špetku kyseliny citronové a odstavíme z ohně,. 

Slijeme přes plátýnko do čisté odměrky s nálevkou. Vyždímáme květy.

Z odměrky plníme horkým sirupem sterilované lahvičky. Necháme zchladnout.

Skladujeme v temnu do 18 °C, ideálně ve sklepu.

Po otevření skladujeme v chladničce.


Fialkový sirup výborně ochutí cukrářské výrobky, domácí limonádu, zmrzlinu či koktejl. Rovněž skvěle poslouží při nachlazení a zánětech dýchacích cest. Při nachlazení užíváme 3x denně lžíci sirupu.