Fialkový sirup
Violka vonná - kdo by jí neznal. Kouzelná jarní vůně, kterou prostě nemohu nechat bez povšimnutí. O zdravotních benefitech fialky bylo popsáno mnoho, stačí zapátrat na internetu. Takže jen pár zajímavostí:
- Současně s listy vyrůstají na stopkách z loňských lodyh vonné tmavofialové květy. Tyto kvítky obyčejně uvadnou, aniž by vytvořily plod. V náhradu za ně se objeví na konci srpna na letošních osách malé, převislé, nazelenalé, nerozvíjející se květy, které obvykle unikají pozornosti, protože květní plátky jsou kratší než kalich. U nich pak dochází k samoopylení. Tyto malé kvítky se po opylení pokládají na zem, kde dozrávají.
- Semena mají dužnatý přívěsek, který rádi požírají mravenci; semena jsou mravenci šířena a zanášena hlouběji do země.
- Fialky mouhou mít i bílé, nebo dokonce nažloutlé květy. Vůně je obvykle stejná.
- Z čerstvých korunních lístků se vyráběl violkový sirup, kterým barvili cukráři cukroví a užíval se též proti kašli.
Suroviny na cca 250 ml sirupu:
2 hrsti plně rozkvetlých květů violek
200 ml vody
180 g bílého cukru
malá špetka kyseliny citronové
Postup:
Květy posbíráme ráno nebo dopoledne, Osvědčilo se mi květy ustříhávat malými nůžkami.
Violku vložíme do misky a zalijeme vroucí vodou tak, aby byly všechny květy ponořené.
Přikryjeme talířkem nebo folií a necháme macerovat asi 30 hodin.
Poté vše přelijeme do rendlíku, přisypeme cukr a přivedeme k varu.
Jakmile se rozpustí cukr, přidáme špetku kyseliny citronové a odstavíme z ohně,.
Slijeme přes plátýnko do čisté odměrky s nálevkou. Vyždímáme květy.
Z odměrky plníme horkým sirupem sterilované lahvičky. Necháme zchladnout.
Skladujeme v temnu do 18 °C, ideálně ve sklepu.
Po otevření skladujeme v chladničce.
Fialkový sirup výborně ochutí cukrářské výrobky, domácí limonádu, zmrzlinu či koktejl. Rovněž skvěle poslouží při nachlazení a zánětech dýchacích cest. Při nachlazení užíváme 3x denně lžíci sirupu.