Francouzské mléčné houstičky

17.01.2023

Mléčné houstičky mám moc ráda a dříve jsem je často kupovala. Vadí mi ale spousta éček, které ty z obchodu mají a tak si je peču sama. Ráda obměňuji tvary a občas je i naplním čokoládou. Neplněné chutnají skvěle s domácí marmeládou.

Francouzské mléčné houstičky
Francouzské mléčné houstičky

Suroviny na 20 houstiček:

  • 200 g čerstvě nakrmeného LM z polohrubé mouky
  • 1 lžička sladěnky nebo medu
  • 150 g mléka s vodou (50/50)
  • 30 g sušeného plnotučného mléka
  • 60 g cukru, vanilkový cukr
  • 400 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 vejce, 1 žloutek a 1 vejce na potření
  • 80 g másla
  • 50 g granulovaného cukru

Postup:

  1. Ve vodě s mlékem a cukrem, sladěnkou a polovinou mouky rozmícháme kvásek. Přidáme ostatní suroviny kromě másla a dobře uhněteme těsto. 
  2. Nakonec zapracujeme máslo. Vypracujeme vláčné a hladké těsto, které se nesmí lepit ani trhat.
  3. Necháme kynout v teple 4 - 5 hodin, během kynutí těsto asi dvakrát přeložíme. Těsto rozdělíme na 20 kousků, každý ještě přeložíme a necháme asi 30 minut odpočinout.
  4. Z každého kousku těsta vyválíme placku, kterou stočíme do kuličky. Ukládáme kousek od sebe na plech s pečícím papírem. 
  5. Plech s houstičkami zakryjeme potravinovou fólií a necháme vykynout.
  6.  Kynutí trvá 4 - 6 hodin, podle teploty v místnosti. Dobře vykynuté potřeme rozšlehaným vejcem, Houstičky orazíme raznicí na raženky, nebo prořízneme 3x žiletkou a posypeme granulovaným cukrem.
  7. Pečeme v troubě rozpálené na 180 °C asi 25 minut.