Francouzské mléčné houstičky
17.01.2023
Mléčné houstičky mám moc ráda a dříve jsem je často kupovala. Vadí mi ale spousta éček, které ty z obchodu mají a tak si je peču sama. Ráda obměňuji tvary a občas je i naplním čokoládou. Neplněné chutnají skvěle s domácí marmeládou.
Francouzské mléčné houstičky
Suroviny na 20 houstiček:
- 200 g čerstvě nakrmeného LM z polohrubé mouky
- 1 lžička sladěnky nebo medu
- 150 g mléka s vodou (50/50)
- 30 g sušeného plnotučného mléka
- 60 g cukru, vanilkový cukr
- 400 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1 vejce, 1 žloutek a 1 vejce na potření
- 80 g másla
- 50 g granulovaného cukru
Postup:
- Ve vodě s mlékem a cukrem, sladěnkou a polovinou mouky rozmícháme kvásek. Přidáme ostatní suroviny kromě másla a dobře uhněteme těsto.
- Nakonec zapracujeme máslo. Vypracujeme vláčné a hladké těsto, které se nesmí lepit ani trhat.
- Necháme kynout v teple 4 - 5 hodin, během kynutí těsto asi dvakrát přeložíme. Těsto rozdělíme na 20 kousků, každý ještě přeložíme a necháme asi 30 minut odpočinout.
- Z každého kousku těsta vyválíme placku, kterou stočíme do kuličky. Ukládáme kousek od sebe na plech s pečícím papírem.
- Plech s houstičkami zakryjeme potravinovou fólií a necháme vykynout.
- Kynutí trvá 4 - 6 hodin, podle teploty v místnosti. Dobře vykynuté potřeme rozšlehaným vejcem, Houstičky orazíme raznicí na raženky, nebo prořízneme 3x žiletkou a posypeme granulovaným cukrem.
- Pečeme v troubě rozpálené na 180 °C asi 25 minut.