Italská polévka minestrone

07.09.2022

Vynikající a sytá polévka a ačkoli je téměř bez masa (slaninu lze vynechat úplně), chutná i mužské části rodiny. V zimě perfektně zahřeje a v létě s domácí bagetou postačí jako hlavní chod oběda.

Italská polévka minestrone
Italská polévka minestrone

Suroviny 6 porcí:

  • 100 g slaniny
  • 40 g másla
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 rajčata
  • 2 papriky
  • 1/2 pórku
  • 150 g čerstvých zelených fazolek (nebo konzervované bílé fazole)
  • 400 g sekaných rajčat v konzervě
  • 70 g rajčatového protlaku
  • 1-2 l silného vývaru
  • 1 bobkový list
  • 4 kuličky nového koření
  • 1/2 hrnku těstovin Orzo (nebo těstovinové rýže)
  • libeček
  • bazalka
  • hobliny parmazánu

Postup:

  1. Na másle a oleji zpěníme cibuli nakrájenou na kostičky, po chvíli přidáme slaninu nakrájenou rovněž na kostičky. Zarestujte do zlatova.
  2. Postupně přidáváme ostatní zeleninu od nejtvrdší mrkve po nejměkčí fazolky, vždy s odstupem pár minut.
  3. Zalijeme sekanými rajčaty a vývarem (množství dle požadované hustoty polévky), nejlépe zeleninovým. Přidáme bobkový list, nové koření, sůl a trochu libečku.
  4. Jakmile je mrkev měkká, odebereme z polévky asi třetinu a rozmixujeme.
  5. Do polévky vsypeme těstoviny a vaříme ještě 5-10 minut. Vratíme rozmixovanou část a dochutíme. 
  6. Servírujeme s parmazánem a čerstvou bazalkou.