Italská polévka minestrone
07.09.2022
Vynikající a sytá polévka a ačkoli je téměř bez masa (slaninu lze vynechat úplně), chutná i mužské části rodiny. V zimě perfektně zahřeje a v létě s domácí bagetou postačí jako hlavní chod oběda.
Italská polévka minestrone
Suroviny 6 porcí:
- 100 g slaniny
- 40 g másla
- 50 ml olivového oleje
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 2 rajčata
- 2 papriky
- 1/2 pórku
- 150 g čerstvých zelených fazolek (nebo konzervované bílé fazole)
- 400 g sekaných rajčat v konzervě
- 70 g rajčatového protlaku
- 1-2 l silného vývaru
- 1 bobkový list
- 4 kuličky nového koření
- 1/2 hrnku těstovin Orzo (nebo těstovinové rýže)
- libeček
- bazalka
- hobliny parmazánu
Postup:
- Na másle a oleji zpěníme cibuli nakrájenou na kostičky, po chvíli přidáme slaninu nakrájenou rovněž na kostičky. Zarestujte do zlatova.
- Postupně přidáváme ostatní zeleninu od nejtvrdší mrkve po nejměkčí fazolky, vždy s odstupem pár minut.
- Zalijeme sekanými rajčaty a vývarem (množství dle požadované hustoty polévky), nejlépe zeleninovým. Přidáme bobkový list, nové koření, sůl a trochu libečku.
- Jakmile je mrkev měkká, odebereme z polévky asi třetinu a rozmixujeme.
- Do polévky vsypeme těstoviny a vaříme ještě 5-10 minut. Vratíme rozmixovanou část a dochutíme.
- Servírujeme s parmazánem a čerstvou bazalkou.