Italský bílý chléb s kváskem

16.03.2023

Základní italský chléb, který koupíte v každé tamní pekárně. Nejlepší je samozřejmě čerstvě upečený. Tento bílý chléb je pro mě vzpomínka na dovolenou, chléb vonící létem, mořem a chutná nejlépe k rybě nebo plodům moře. K letnímu grilování je jako stvořený!

Suroviny:

Rozkvas:

  • 140 g vyzrálého LM kvásku
  • 200 g vlažné vody
  • 250 g italské mouky (Farina Typo 00 nebo jiná silná mouka pšeničná hladká (12,5%)

Těsto:

  • Celý rozkvas
  • 60 g mléka
  • 250 g vlažné vody
  • 20 g olivového oleje
  • 1 lžička medu nebo sladěnky
  • 400 - 430 g italské mouky (Farina Typo 00)
  • 60 g kukuřičné hladké mouky
  • 10 g sůl

Postup:

  1. V robotu nebo v misce dobře promícháme suroviny na rozkvas. Zakryjeme fólií a necháme kynout 6 - 8 hodin.

  2. Do robota dáme rozkvas a všechny tekuté složky, med a promícháme.

  3. Přidáme pšeničnou mouku a hněteme několik minut.

  4. Přidáme kukuřičnou mouku a sůl.

  5. Hněteme 5 minut, necháme odpočívat 5 minut a opět hněteme. Opakujeme dokud nemáme celkem hladké, i když hodně hydratované těsto.

  6. Těsto přendáme do vymaštěné krabičky a necháme odpočívat 3 - 4 hodiny v teple. Během této doby těsto 4x přeložíme.

  7. Poté krabičku s těstem vložíme do lednice a necháme 8 - 12 hodin.

  8. Troubu předehřejeme na 250 °C s kamenem nebo litinovým plátem (hrncem) min. 1 hodinu.

  9. Vyjmeme těsto z lednice a vytvarujeme bochník na lehce kukuřičnou moukou pomoučené desce.

  10. Přeneseme na podložku s pečícím papírem a zakryjeme ho utěrkou.

  11. Jakmile je kámen nebo hrnec v troubě vyhřátý, nařízneme bochník a vložíme do trouby a snížíme teplotu na 230°C. 

  12. Pokud pečeme na kameni, zapneme páru na nejvyšší stupeň. V litinovém hrnci se chléb zapaří sám.

  13. Pečeme 20 minut, poté vypneme páru (odklopíme poklici z hrnce), snížíme teplotu na 200 °C a dopékáme ještě asi 10 minut do zlatova.

  14. Chléb po upečení vychladíme na mřížce.