Italský bílý chléb s kváskem
Základní italský chléb, který koupíte v každé tamní pekárně. Nejlepší je samozřejmě čerstvě upečený. Tento bílý chléb je pro mě vzpomínka na dovolenou, chléb vonící létem, mořem a chutná nejlépe k rybě nebo plodům moře. K letnímu grilování je jako stvořený!
Suroviny:
Rozkvas:
- 140 g vyzrálého LM kvásku
- 200 g vlažné vody
- 250 g italské mouky (Farina Typo 00 nebo jiná silná mouka pšeničná hladká (12,5%)
Těsto:
- Celý rozkvas
- 60 g mléka
- 250 g vlažné vody
- 20 g olivového oleje
- 1 lžička medu nebo sladěnky
- 400 - 430 g italské mouky (Farina Typo 00)
- 60 g kukuřičné hladké mouky
- 10 g sůl
Postup:
V robotu nebo v misce dobře promícháme suroviny na rozkvas. Zakryjeme fólií a necháme kynout 6 - 8 hodin.
Do robota dáme rozkvas a všechny tekuté složky, med a promícháme.
Přidáme pšeničnou mouku a hněteme několik minut.
Přidáme kukuřičnou mouku a sůl.
Hněteme 5 minut, necháme odpočívat 5 minut a opět hněteme. Opakujeme dokud nemáme celkem hladké, i když hodně hydratované těsto.
Těsto přendáme do vymaštěné krabičky a necháme odpočívat 3 - 4 hodiny v teple. Během této doby těsto 4x přeložíme.
Poté krabičku s těstem vložíme do lednice a necháme 8 - 12 hodin.
Troubu předehřejeme na 250 °C s kamenem nebo litinovým plátem (hrncem) min. 1 hodinu.
Vyjmeme těsto z lednice a vytvarujeme bochník na lehce kukuřičnou moukou pomoučené desce.
Přeneseme na podložku s pečícím papírem a zakryjeme ho utěrkou.
Jakmile je kámen nebo hrnec v troubě vyhřátý, nařízneme bochník a vložíme do trouby a snížíme teplotu na 230°C.
Pokud pečeme na kameni, zapneme páru na nejvyšší stupeň. V litinovém hrnci se chléb zapaří sám.
Pečeme 20 minut, poté vypneme páru (odklopíme poklici z hrnce), snížíme teplotu na 200 °C a dopékáme ještě asi 10 minut do zlatova.
Chléb po upečení vychladíme na mřížce.