Jehněčí kotletky s batátovým pyré a hráškem
18.10.2021
Jehněčí maso patří k mým nejoblíbenějším a taková kotletka upravená medium rare, to je "nebe v hubě". Sladkost batátů v pyré jsem zjemnila klasickými brambory a hrášek jen doplňuje harmonii chutí v tomto skvělém pokrmu.
Jehněčí kotletky s batátovým pyré
Suroviny na 2 porce:
- 4 ks jehněčích kotletek
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 větvička rozmarýnu
- hrubozrnná sůl
- 2 stroužky prolisovaného česneku
Batátové pyré:
- 2 batáty
- 1 - 2 brambory
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 4 stroužky česneku
- 50 g strouhaného parmazánu
- 150 ml smetany
- sůl
Dušený hrášek:
- 200 g mraženého hrášku
- 1 lžíce ghí nebo másla
- sůl
- Kotlety omyjeme a osušíme. V hmoždíři utřeme česnek se solí a nasekaným rozmarýnem.
- Směsí potřeme kotlety a necháme v chladu uležet alespoň 2 hodiny.
- Mezitím si připravíme pyré. Batáty oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vložíme do pekáčku spolu s česnekem, olejem a solí. Upečeme v troubě do zlatova.
- Brambory očistíme a uvaříme v páře nebo ve slané vodě.
- K uvařeným bramborám přidáme upečené batáty (bez česneku), máslo, parmazán a horkou smetanu. Vyšleháme pyré a podle chuti dosolíme.
- Kotletky očistíme od rozmarýnu a zprudka opečeme na pánvi, z obou stran 4 - 5 minut podle výšky masa.
- Vložíme je do malého pekáčku, zakryjeme a dáme odpočinout do vyhřáté trouby na 10 - 15 minut.
- Rozmrazený hrášek podusíme na ghí a ochutíme solí a pepřem.