Jehněčí kotletky s batátovým pyré a hráškem

18.10.2021

Jehněčí maso patří k mým nejoblíbenějším a taková kotletka upravená medium rare, to je "nebe v hubě". Sladkost batátů v pyré jsem zjemnila klasickými brambory a hrášek jen doplňuje harmonii chutí v tomto skvělém pokrmu. 

Jehněčí kotletky s batátovým pyré
Jehněčí kotletky s batátovým pyré

Suroviny na 2 porce:

  • 4 ks jehněčích kotletek
  •  lžíce olivového oleje
  • 1 větvička rozmarýnu
  • hrubozrnná sůl
  • 2 stroužky prolisovaného česneku

Batátové pyré:

  • 2 batáty
  • 1 - 2 brambory
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 4 stroužky česneku
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • 150 ml smetany
  • sůl

Dušený hrášek:

  • 200 g mraženého hrášku
  • 1 lžíce ghí nebo másla
  • sůl
  1. Kotlety omyjeme a osušíme. V hmoždíři utřeme česnek se solí a nasekaným rozmarýnem.
  2. Směsí potřeme kotlety a necháme v chladu uležet alespoň 2 hodiny.
  3. Mezitím si připravíme pyré. Batáty oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vložíme do pekáčku spolu s česnekem, olejem a solí. Upečeme v troubě do zlatova.
  4. Brambory očistíme a uvaříme v páře nebo ve slané vodě.
  5. K uvařeným bramborám přidáme upečené batáty (bez česneku), máslo, parmazán a horkou smetanu. Vyšleháme pyré a podle chuti dosolíme.
  6. Kotletky očistíme od rozmarýnu a zprudka opečeme na pánvi, z obou stran 4 - 5 minut podle výšky masa.
  7. Vložíme je do malého pekáčku, zakryjeme a dáme odpočinout do vyhřáté trouby na 10 - 15 minut.
  8. Rozmrazený hrášek podusíme na ghí a ochutíme solí a pepřem.