Kandovaná citronová kůra a sirup se zázvorem
12.11.2023
Suroviny na kandovanou kůru:
- 1 kg chemicky neošetřených citronů nebo jiných citrusů
- 450 g cukru krystal
- 300 ml vody
Suroviny na sirup:
- 500 ml vody
- 50 g zázvoru
- 250 g cukru
- šťáva vymačkaná z 1 kg citrónů
Postup:
- Citróny dobře omyjte a očistěte kartáčkem. Odkrojte stopku i druhou špičku. Nařízněte citron shora dolů na 4 části, které z citrónu sloupněte.
- Kůru nakrájejte na nudličky cca 0,5 cm. Nudličky vložte do hrnce a zalijte vodou, nechte vařit 5 minut. Poté kůru zceďte a zalijte čistou vodou, Vařte 3 minuty. Scezení a tříminutový var opakujte ještě 3x. Takto se zbavíme hořkosti.
- V čistém hrnci přivedeme k varu cukr s vodou a vložíme scezené nudličky citrónové kůry. Vaříme cca 60 minut, dokud není rozvar sirupovité konzistence. Poté nudličky vyjmeme děrovanou naběračkou a rozložíme je oschnout na mřížku. Necháme je schnout v pokojové teplotě do druhého dne, nebo v horkovzdušné troubě při 40 °C asi 120 minut.
- Oschlé nudličky pocukrujeme nebo obalíme v krystalovém cukru. Uložíme do dózy a skladujeme ve spíži. Vydrží 6 - 12 měsíců.
- Z rozvaru z kůry připravíme vynikající sirup.
- V jiném hrnci povaříme 500 ml vody s plátky očištěného a na plátky nakrájeného kousku zázvoru (cca 50 g).
- Zázvorovou vodu přecedíme a smícháme s rozvarem z kůry. Přidáme šťávu z oloupaných citrónů a 250 g cukru.
- Svaříme do sirupovité konzistence a horký sirup plníme do sterilních lahví, předem vypláchnutých vodkou nebo jiným čistým alkoholem. Skladujeme jako jiné zavařeniny - v temnu a chladu.