Gravlax - marinovaný losos s křenem a řepou

31.03.2023

Gravlax je skvělá skandinávská lahůdka, kterou připravuji několikrát do roka, hodí se nejen na slavnostní tabuli, ale i do sendviče na svačinu. Nikdy však u nás nechybí na jednom z vánočních menu. Výborně poslouží i jako součást luxusních pokrmů např. do avokádových rolek, lososového tataráčku nebo do sushi. Ještě lépe chutná i vypadá s řepou a křenem.

Suroviny:

Marinovaný losos:

  • 1 filet lososa s kůží (700-1000 g)
  • 2 - 3 lžíce soli
  • 2 - 3 lžíce cukru
  • 2 lžíce vodky nebo bílého rumu
  • 2 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu
  • 100 g čerstvě nastrouhané řepy
  • 4 lžíce jemně nasekaného kopru
  • 2 lžíce citronové kůry

Křenový krém:

  • 150 g zakysané smetany 16%
  • 1 - 2 lžíce strouhaného křenu
  • nastrouhaná kůra z citronu
  • sůl a pepř

Suroviny:


  1. Rybu dobře omyjeme, osušíme z obou stran a vložíme do vhodné misky s víkem, nebo krabičky.
  2. Zkontrolujeme, zda byly z ryby odstraněny všechny ploutve.
  3. Smícháme cukr a sůl.
  4. Lososa celého polijeme vodkou a stranu s kůží posypeme částí solí s cukrem.
  5. Lososa vložíme posolenou stranou do krabičky, ve které budeme marinovat. Vrch ryby posypeme zbytkem soli/cukru. 
  6. Červenou řepu oloupeme, odřízneme oba konce. Očistíme křen.
  7. Do mísy nastrouháme červenou řepu, křen a citronovou kůru. Vše na jemno. Dobře promícháme.
  8. Směs z červené řepy naneseme na lososa.
  9. Necháme na lince 1 hodinu odpočívat.
  10. Před vložením do lednice rybu zakryjeme fólií a zatížíme např. kartonem s kamenem. (cca 1 kg)
  11. Po 30 až 48 hodinách (podle tloušťky masa) vyndáme z lednice. Směs z červené řepy seškrábeme, osušíme a buď vakuově uzavřeme a zmrazíme, nebo nakrájíme na plátky a podáváme s křenovým dipem a krájeným koprem (dle chuti)

Křenový dip:

  1. Kůru z citronu a křenu nastrouháme na struhadle najemno.
  2. Zakysanou smetanu dáme do mísy a ručním mixérem nebo šlehačem ji dohusta vyšleháme. Mělo by to být krémové a vzdušné.
  3. Vmícháme citron a křen.
  4. Dochutíme solí a pepřem.
  5. Necháme chvíli odležet, aby se chutě propojily.