Gravlax - marinovaný losos s křenem a řepou
31.03.2023
Gravlax je skvělá skandinávská lahůdka, kterou připravuji několikrát do roka, hodí se nejen na slavnostní tabuli, ale i do sendviče na svačinu. Nikdy však u nás nechybí na jednom z vánočních menu. Výborně poslouží i jako součást luxusních pokrmů např. do avokádových rolek, lososového tataráčku nebo do sushi. Ještě lépe chutná i vypadá s řepou a křenem.
Suroviny:
Marinovaný losos:
- 1 filet lososa s kůží (700-1000 g)
- 2 - 3 lžíce soli
- 2 - 3 lžíce cukru
- 2 lžíce vodky nebo bílého rumu
- 2 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu
- 100 g čerstvě nastrouhané řepy
- 4 lžíce jemně nasekaného kopru
- 2 lžíce citronové kůry
Křenový krém:
- 150 g zakysané smetany 16%
- 1 - 2 lžíce strouhaného křenu
- nastrouhaná kůra z citronu
- sůl a pepř
Suroviny:
- Rybu dobře omyjeme, osušíme z obou stran a vložíme do vhodné misky s víkem, nebo krabičky.
- Zkontrolujeme, zda byly z ryby odstraněny všechny ploutve.
- Smícháme cukr a sůl.
- Lososa celého polijeme vodkou a stranu s kůží posypeme částí solí s cukrem.
- Lososa vložíme posolenou stranou do krabičky, ve které budeme marinovat. Vrch ryby posypeme zbytkem soli/cukru.
- Červenou řepu oloupeme, odřízneme oba konce. Očistíme křen.
- Do mísy nastrouháme červenou řepu, křen a citronovou kůru. Vše na jemno. Dobře promícháme.
- Směs z červené řepy naneseme na lososa.
- Necháme na lince 1 hodinu odpočívat.
- Před vložením do lednice rybu zakryjeme fólií a zatížíme např. kartonem s kamenem. (cca 1 kg)
- Po 30 až 48 hodinách (podle tloušťky masa) vyndáme z lednice. Směs z červené řepy seškrábeme, osušíme a buď vakuově uzavřeme a zmrazíme, nebo nakrájíme na plátky a podáváme s křenovým dipem a krájeným koprem (dle chuti)
Křenový dip:
- Kůru z citronu a křenu nastrouháme na struhadle najemno.
- Zakysanou smetanu dáme do mísy a ručním mixérem nebo šlehačem ji dohusta vyšleháme. Mělo by to být krémové a vzdušné.
- Vmícháme citron a křen.
- Dochutíme solí a pepřem.
- Necháme chvíli odležet, aby se chutě propojily.