Kořenové bagety s LM kváskem
09.11.2022
Tyhle bagety se mi hned na poprvé nepovedly. Pekla jsem je na kameni a ten byl zřejmě málo rozpálený. Zakoupením litinového plátu se vše vyřešilo a od té doby mám bagety úžasně křupavé a nadýchané. Bagety je nejlepší sníst čerstvě upečené, při skladování ztrácí křupavost.
Kořenové bagety s LM kváskem
Suroviny na 3 bagety:
Rozkvas:
100 g LM kvásku
100 g pšeničné chlebové mouky
80 g vody
Těsto:
280 g rozkvasu
200 g vody
100 g pšeničné chlebové mouky
250 g hladké mouky
1 lžička chlebového koření nebo drceného kmínu
2 g droždí
2 lžičky soli
Postup:
- Rozkvas si připravíme 12 hodin před pečením. Smícháme všechny suroviny, vložíme do čisté sklenice a zakryjeme fólií nebo víčkem (víčko jen položit, neutahovat).
- Do robota vložíme nakynutý rozkvas, obě mouky, droždí a vodu. Dobře promícháme a necháme hodinu odpočívat.
- Přidáme koření a sůl a uhněteme hladké a pružné těsto.
- Těsto vložíme do olejem vymaštěné mísy a necháme přikryté v teple.
- Těsto vždy po 30 minutách asi 4x přeložíme.
- Po vykynutí přemístíme těsto na vál a rozkrojíme stěrkou na 3 stejné díly. Ty stočíme do baget, podobně jako když se ždímá prádlo. S těstem je třeba pracovat opatrně, abychom si nevyždímaly všechny bubliny.
- Rozpálíme troubu s vloženým litinovým plátem nebo plechem na 230 °C. Nemáme-li parní troubu, vložíme pod plát ještě jeden hluboký plech.
- Bagety opatrně přesuneme na pečící papír se kterým je umístíme na rozpálený plát. Pečeme s párou na nejvyšší výkon, nebo vlijeme do plechu pod plátem hrnek horké vody.
- Po 10 minutách troubu vyvětráme a dopečeme bagety při 180 °C do zlatova cca 20 - 25 minut.