Kořenové bagety s LM kváskem

09.11.2022

Tyhle bagety se mi hned na poprvé nepovedly. Pekla jsem je na kameni a ten byl zřejmě málo rozpálený. Zakoupením litinového plátu se vše vyřešilo a od té doby mám bagety úžasně křupavé a nadýchané. Bagety je nejlepší sníst čerstvě upečené, při skladování ztrácí křupavost.

Kořenové bagety s LM kváskem
Kořenové bagety s LM kváskem

Suroviny na 3 bagety:

Rozkvas:

100 g LM kvásku

100 g pšeničné chlebové mouky

80 g vody

Těsto:

280 g rozkvasu

200 g vody

100 g pšeničné chlebové mouky

250 g hladké mouky

1 lžička chlebového koření nebo drceného kmínu

2 g droždí

2 lžičky soli

Postup:

  1. Rozkvas si připravíme 12 hodin před pečením. Smícháme všechny suroviny, vložíme do čisté sklenice a zakryjeme fólií nebo víčkem (víčko jen položit, neutahovat).
  2. Do robota vložíme nakynutý rozkvas, obě mouky, droždí a vodu. Dobře promícháme a necháme hodinu odpočívat. 
  3. Přidáme koření a sůl a uhněteme hladké a pružné těsto.
  4. Těsto vložíme do olejem vymaštěné mísy a necháme přikryté v teple.
  5. Těsto vždy po 30 minutách asi 4x přeložíme. 
  6. Po vykynutí přemístíme těsto na vál a rozkrojíme stěrkou na 3 stejné díly. Ty stočíme do baget, podobně jako když se ždímá prádlo. S těstem je třeba pracovat opatrně, abychom si nevyždímaly všechny bubliny.
  7. Rozpálíme troubu s vloženým litinovým plátem nebo plechem na 230 °C. Nemáme-li parní troubu, vložíme pod plát ještě jeden hluboký plech.
  8. Bagety opatrně přesuneme na pečící papír se kterým je umístíme na rozpálený plát. Pečeme s párou na nejvyšší výkon, nebo vlijeme do plechu pod plátem hrnek horké vody.
  9. Po 10 minutách troubu vyvětráme a dopečeme bagety při 180 °C do zlatova cca 20 - 25 minut.