Králičí rolky sous-vide v kabátku z pancetty
Netradiční způsob, jak připravit králíka, na kterém si pochutná i můj muž, který králíky zásadně nejí. Nemáte-li možnost uvařit králíka způsobem sous-vide, můžete maso pomalu upéct v klasické troubě.
Suroviny na 3 porce:
- 400 g králíka i s kostí
- 6 stroužků česneku
- 40 g másla
- tymián
- sůl
- 6 plátků pancetty
- 150 g mraženého špenátu
- 1 žloutek
- 1 lžíce ghí (nebo másla)
- 50 ml smetany
- 50 g slaniny
Příloha:
basmati rýže s blanšírovaným hráškem
hořčicová nebo jiná omáčka
Postup:
Na 3 porce (6 rolek) jsem použila 2 zadní běhy a 1 kousek hřbetu. Maso jsem omyla, osušila, osolila a vložila do vakuovacího sáčku spolu se 2 stroužky česneku, tymiánem a kouskem másla. Sáčky jsem vakuovala v obyčejné vakuovačce. Vaření v lázni sous vide na 68 °C 9 hodin.
Takto připravené maso můžeme ihned zpracovat, nebo uložit v neporušených sáčcích do lednice na několik dní, nebo do mrazáku na několik měsíců. Pokud jej chceme připravit ihned, obereme ještě teplé maso z kostí. Já uložila obrané maso do lednice do uzavíratelné dózy a pokračovala druhý den.
- Do plátku pancetty jsem zabalila maso, trochu špenátu (podušeném na ghí s česnekem, smetanou a žloutkem) a kousek slaniny. Rolky jsem ovázala kuchyňským provázkem a vložila do pekáčku na slaninu, pokrájenou na kostičky. Při 180 °C a 25% páry jsem pekla nezakryté asi 25-30 minut. Lze péci i bez parní trouby, ale určitě zakryté, aby se maso nevysušilo.
- Podávala jsem s rýží vařenou v páře s blanšírovaným hráškem a hořčicovou omáčkou.
- Hořicovou omáčku jsem připravila z výpeku, smetany, lžíce plnotučné a lžíce dijonské hořčice. Dochutila solí, pepřem a zahustila jíškou.
Pokud nemáte parní troubu ani sous-vide přístroj, můžete rolky připravit také z upečeného králíka. Teploty pečení a čas se může lišit dle druhu trouby.