Králičí rolky sous-vide v kabátku z pancetty

14.10.2021

Netradiční způsob, jak připravit králíka, na kterém si pochutná i můj muž, který králíky zásadně nejí. Nemáte-li možnost uvařit králíka způsobem sous-vide, můžete maso pomalu upéct v klasické troubě.

Králičí rolky sous-vide v kabátku z pancetty
Králičí rolky sous-vide v kabátku z pancetty

Suroviny na 3 porce:

  • 400 g králíka i s kostí
  • 6 stroužků česneku
  • 40 g másla
  • tymián
  • sůl
  • 6 plátků pancetty
  • 150 g mraženého špenátu
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce ghí (nebo másla)
  • 50 ml smetany
  • 50 g slaniny

Příloha:

basmati rýže s blanšírovaným hráškem

hořčicová nebo jiná omáčka


Postup:

  1. Na 3 porce (6 rolek) jsem použila 2 zadní běhy a 1 kousek hřbetu. Maso jsem omyla, osušila, osolila a vložila do vakuovacího sáčku spolu se 2 stroužky česneku, tymiánem a kouskem másla. Sáčky jsem vakuovala v obyčejné vakuovačce. Vaření v lázni sous vide na 68 °C  9 hodin.

  2. Takto připravené maso můžeme ihned zpracovat, nebo uložit v neporušených sáčcích do lednice na několik dní, nebo do mrazáku na několik měsíců. Pokud jej chceme připravit ihned, obereme ještě teplé maso z kostí. Já uložila obrané maso do lednice do uzavíratelné dózy a pokračovala druhý den.

  3. Do plátku pancetty jsem zabalila maso, trochu špenátu (podušeném na ghí s česnekem, smetanou a žloutkem) a kousek slaniny. Rolky jsem ovázala kuchyňským provázkem a vložila do pekáčku na slaninu, pokrájenou na kostičky. Při 180 °C a 25% páry jsem pekla nezakryté asi 25-30 minut. Lze péci i bez parní trouby, ale určitě zakryté, aby se maso nevysušilo.
  4. Podávala jsem s rýží vařenou v páře s blanšírovaným hráškem a hořčicovou omáčkou.

  5. Hořicovou omáčku jsem připravila z výpeku, smetany, lžíce plnotučné a lžíce dijonské hořčice. Dochutila solí, pepřem a zahustila jíškou.
Příprava masa
Příprava masa
Rolky z králíka
Rolky z králíka

Pokud nemáte parní troubu ani sous-vide přístroj, můžete rolky připravit také z upečeného králíka. Teploty pečení a čas se může lišit dle druhu trouby.