Křehké ořechové čtverečky se slaným karamelem

25.02.2023

Tyto křehké čtverečky peču i během roku ke kávě, nebo jako svatební. Jsou tak jemné, že se rozpadají na jazyku a chuť náplně se slaným karamelem přímo vybuchuje v ústech.

Čtverečky můžete upéct i naplnit klidně 3 týdny před Vánoci. V náplni není máslo ani smetana a jejich trvanlivost je dlouhá. Alespoň do té doby, než je dáte na stůl.

Suroviny na 4 plechy:

Křehké těsto:

  • 150 g hladké mouky
  • 40 g cukru moučka
  • 40 g mletých ořechů
  • 1 vanilkový cukr
  • 120 g másla
  • 1 žloutek
  • citronová kůra

Praliné slaný karamel:

  • 200 g lískových ořechů
  • 200 g cukru
  • mořská sůl

Poleva:

  • 50 g kvalitní čokolády
  • 1 lžička ořechového oleje
  • 1 arch čokoládové transfer folie 

Postup:

  1. Z uvedených surovin vypracujte křehké těsto.
    Zabalte jej do potravinářské fólie a uložte do lednice nejméně na 3 hodiny, ideálně přes noc.

    Jak na křehké těsto

  2. Na praliné nejprve opražte ořechy. Troubu předehřejte na 170 stupňů.
    Oříšky rozložte na plech a dejte asi na 10 minut do vyhřáté trouby. Během pečení kontrolujte, občas prohrábněte, slupky by měly začít pomalu praskat. Ještě teplé ořechy promněte v utěrce, aby se zbavily slupek. Většina půjde dobře, zbytek pak musíte doladit rukama. Oloupané ořechy dejte zpátky do trouby ještě na několik minut, aby se opekly do zlatova. Hlídejte barvu, občas promíchejte, snadno se spálí. Můžete samozřejmě použít i ořechy loupané, ty pak stačí jen opražit a krok s loupáním si ušetřit.
  3. Připravte si silikonovou podložku. Do kastrolu se silným dnem dejte cukr a na mírném ohni pomalu utavte na karamel. Do něj pak přidejte ořechy a krátce promíchejte. Doporučuji na to dřevěnou vařečku. Směs ořechů a karamelu vyklopte na připravenou podložku a nechte zcela vychladnout.
  4. Vychladlou směs ořechů dejte do výkonného mixéru nebo food procesoru a začněte mixovat. Pokud nemá váš mixér potřebný výkon, doporučuji po chvilkách vypnout, nenechat ho dlouho mixovat tak tvrdou surovinu. Ze začátku budete mít hrubší prášek, je potřeba ale mixovat dál, až se z ořechů začne postupně uvolňovat olej a pomalu se mění na pastu, podobně jako při výrobě ořechového másla. V žádném případě nepřidávejte žádnou tekutinu.
  5. Z křehkého těsta vyválejte plát silný asi 2 mm. Vykrajujte čtverečky. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 ˚C asi 10 minut do růžova.
    Nechte v chladu nejlépe do druhého dne. Těsto je velmi křehké, doporučuji tvar čtverečků nebo obdélníčků, zkoušela jsem i hvězdičky, ale polámaly se cípy.
  6. Vychladlé čtverečky slepujte opatrně praliné z oříšků, do kterého můžete přidat na špičku nože maldonskou nebo mořskou sůl. Vrch čtverečků potřete rozpuštěnou čokoládou, do které přidejte lžičku ořechového oleje.
    Odkládejte pomazanou stranou na transfer fólii. Po zchladnutí odstraňte fólii.
    Zbytek praliné uchovejte v chladu a temnu a využijte na ochucení krémů, nebo si namažte touto luxusní "nutelou" vánočku. Vydrží v lednici až rok.