Krkovice v suché marinádě s listovým špenátem

19.04.2023

Povzneste obyčejnou krkovici na luxusní steak díky metodě sous-vide vaření a dokonalému suchému marinování. Dokončení je možné v grilovací pánvi nebo na venkovním grilu. Nebojte se připravit maso pár dnů předem a při grilovačce s přáteli zazářit bez stresu. Tuhle dobrotu nelze pokazit.

Suroviny na 4 porce:

  • 4 plátky krkovice 3-4 cm silné
  • 80 g oblíbeného koření na maso
  • 40 g másla  
  • 40 g olivového oleje
  • 1 šalotka
  • 1000 g čerstvý špenát
  • 4 stroužky česneku
  • 150 ml smetany 
  • 1 vejce
  • sůl a pepř
  • 800 g brambor

Postup:

  1. Předehřejeme si sous vide lázeň na  62°C. Omyté a osušené plátky krkovice posypeme kořením a štětcem nebo rukou dobře vmasírujeme do masa.
  2. Maso vložíme do vakuových sáčků po dvou kusech a vakuujeme.
  3. Sáčky vložíme do lázně a vaříme 6 až 8 hodin podle požadovaného stupně propečení. Na fotce je medium rare 6 hodin vařeno.
  4. Po uvaření můžeme ihned celé sáčky zchladit a uložit do lednice až na týden, nebo do mrazáku na několik měsíců. Pokud chceme pokračovat, vyjmeme krkovice ze sáčků a slijeme vývar do rendlíku.
  5. Krkovice osušíme a odložíme stranou.
  6. Očistíme brambory a uvaříme v páře.
  7. Mezitím rozpustíme na velké WOK pánvi máslo s olejem a restujeme šalotku na drobno nakrájenou.
  8. Po chvíli přidáme drobně sekaný česnek a špenátové listy.  Obracíme listy plochou vařečkou ode dna nahoru, dokud není všechen špenát změklý na skus. 
  9. Vmícháme smetanu ve které jsme rozšlehali vejce a po minutce sejmeme pánev z ohně. Teprve nyní špenát osolíme a opepříme. 
  10. Vývar z krkovice redukujeme v rendlíku na polovinu.
  11. Krkovice grilujeme na grilu nebo hodně rozpálené grilovací pánvi asi 1 - 2 minuty z každé strany.
  12. Podáváme s brambory a špenátem, nebo s čerstvým chlebem a křenem.