Krkovice v suché marinádě s listovým špenátem
19.04.2023
Povzneste obyčejnou krkovici na luxusní steak díky metodě sous-vide vaření a dokonalému suchému marinování. Dokončení je možné v grilovací pánvi nebo na venkovním grilu. Nebojte se připravit maso pár dnů předem a při grilovačce s přáteli zazářit bez stresu. Tuhle dobrotu nelze pokazit.
Suroviny na 4 porce:
- 4 plátky krkovice 3-4 cm silné
- 80 g oblíbeného koření na maso
- 40 g másla
- 40 g olivového oleje
- 1 šalotka
- 1000 g čerstvý špenát
- 4 stroužky česneku
- 150 ml smetany
- 1 vejce
- sůl a pepř
- 800 g brambor
Postup:
- Předehřejeme si sous vide lázeň na 62°C. Omyté a osušené plátky krkovice posypeme kořením a štětcem nebo rukou dobře vmasírujeme do masa.
- Maso vložíme do vakuových sáčků po dvou kusech a vakuujeme.
- Sáčky vložíme do lázně a vaříme 6 až 8 hodin podle požadovaného stupně propečení. Na fotce je medium rare 6 hodin vařeno.
- Po uvaření můžeme ihned celé sáčky zchladit a uložit do lednice až na týden, nebo do mrazáku na několik měsíců. Pokud chceme pokračovat, vyjmeme krkovice ze sáčků a slijeme vývar do rendlíku.
- Krkovice osušíme a odložíme stranou.
- Očistíme brambory a uvaříme v páře.
- Mezitím rozpustíme na velké WOK pánvi máslo s olejem a restujeme šalotku na drobno nakrájenou.
- Po chvíli přidáme drobně sekaný česnek a špenátové listy. Obracíme listy plochou vařečkou ode dna nahoru, dokud není všechen špenát změklý na skus.
- Vmícháme smetanu ve které jsme rozšlehali vejce a po minutce sejmeme pánev z ohně. Teprve nyní špenát osolíme a opepříme.
- Vývar z krkovice redukujeme v rendlíku na polovinu.
- Krkovice grilujeme na grilu nebo hodně rozpálené grilovací pánvi asi 1 - 2 minuty z každé strany.
- Podáváme s brambory a špenátem, nebo s čerstvým chlebem a křenem.