Křupavé bagety se semolinou
18.04.2023
Bagety mají nádherně nadýchanou střídu a velice křupavou kůrku, při krájení je třeba se připravit na spoustu drobků. Tyhle bagety peču většinou na víkend, střída zůstává vláčná a nežvýkavá i následující dny, ačkoli křupavost kůrky se od druhého dne trochu vytrácí. Po třech dnech pak stačí regenerace v parní troubě a bageta je jako čerstvě upečená. Nejlepší je bagety po vychladnutí uchovat ve vakuovém sáčku v mrazáku. Z dávky v receptu upečeme 6 malých nebo 3 dlouhé bagety.
Suroviny:
- Rozkvas:
- 90 g kvásku lievito madre
- 100 g hladké pšeničné mouky 00
- 100 g vody
- Těsto:
- celý rozkvas
- 200 g hladká mouka T650
- 200 g manitoba nebo 00 Farina W330
- 100 g semolina
- 350 voda
- 5 g pekařský slad nebo sladěnka
- 12 g sůl
Postup:
- Připravíme si rozkvas a necháme ve sklenici kynout 6 - 8 hodin, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Rozkvas, mouky, vodu i slad smícháme vařečkou a necháme přikryté 45 minut odpočinout.
- Přidáme sůl a hněteme na pomalou rychlost asi 5 minut. Zvýšíme rychlost a hněteme, dokud není těsto hladké a vláčné.
- Laminace: Těsto na mastné podložte roztáhneme do co největšího obdélníku a poté složíme ze stran třetiny do středu. Stejně složíme těsto i z horní a dolní strany a uložíme balíček do vymaštěné krabičky.
- Necháme kynout a vždy po 30 minutách 3x těsto přeložíme.
- Po cca 2 hodinách odpočinku uložíme krabičku na noc do lednice, nebo necháme vykynout v teple. Kynutí v chladu se mi u těchto baget obzvláště osvědčilo.
- Po vykynutí vytvarujeme na pracovní ploše obdélník, který rozkrojíme na 3 nebo 6 menších. Každý díl stočíme do bagety.
- Bagety uložíme do pomoučněné utěrky do formy na bagety. Vložíme do igelitového pytle a necháme kynout asi 60 minut.
- Bagety uložíme na podložku s papírem a vytvoříme na nich hluboké zářezy.
- Troubu rozpálíme s litinovým tálem, kamenem nebo dlaždicí na 250 °C cca 40 - 60 minut.
- Na tál sesuneme papír s bagetami a ztlumíme troubu na 240°C a zapneme páru na nejvyšší výkon.
- Po 10 minutách troubu vyvětráme, vypneme páru a ztlumíme teplotu na 220 °C.
- Pečeme dalších 20 - 30 minut do zlatova.