Babiččino kuře na paprice
04.10.2022
Moje babička vždy kuře do omáčky obírala z kostí, samozřejmě jsem to okoukala a nikdy bych nedala do omáčky maso s kostmi. Nikdo si nechce při obírání máčet ruce do omáčky. Díky pomalému vaření jdou kosti z kuřete velice snadno odstranit. Omáčka je díky pečeným paprikám vymazlená do posledního detailu a chutná luxusně. Rozhodně stojí za tu trošku práce navíc.
Babiččino kuře na paprice
Suroviny na 4 porce:
- 1 celé kuře (cca 1200 g)
- 2 cibule
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 rajče
- 2 velké sladké kapie (Ramiro nebo Palermo)
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- sůl
- 30 g másla
- 40 g hladké mouky
- 1-2 rovné lžíce sladké papriky
- 250 ml smetana ke šlehání
Postup:
- Kuře omyjeme, osušíme a dobře osolíme i zevnitř. Očistíme a nakrájíme 1 cibuli, mrkev, petržel a rajče a vložíme do pomalého hrnce. Na zeleninu položíme kuře nožkama nahoru.
- Kuře svrchu lehce poprášíme sladkou paprikou. Přikryjeme a zapneme na LOW 10 - 12 hodin (ideálně přes noc).
- Ráno kuře otočíme nožkama dolů a dál necháme vařit asi ještě 2 hodiny, podle velikosti kuřete. Mezitím můžeme zadělat knedlíky nebo uvařit těstoviny.
- Když je kuře hotové, kosti jdou z masa snadno vytáhnout. Kuře celé vykostíme.
- Na pánvi na trošce oleje prudce opečeme rozpůlené kapie nebo sladké červené papriky. Klidně můžou trochu zčernat. Pánev přikryjeme poklicí a necháme kapie 15 minut zapařit. Poté oloupeme opečenou slupku a odřízneme případné hodně tmavé kousky kapie.
- V kastrolu na másle zpěníme cibulku, zaprášíme moukou a chvíli restujeme jako jíšku, zaprášíme paprikou a zalijeme cca 2 dl studené vody, šleháme metličkou do zhoustnutí, pak vložíme všechen výpek i se zeleninou z pomalého hrnce, opečené a oloupané kapie a provaříme.
- Omáčku mixujeme do hlaďoučka ve výkonném mixéru, nebo ponorným (v tom případě ještě přecedíme přes husté síto).
- Do omáčky vlijeme smetanu a dochutíme solí a pepřem (lze vynechat) Podáváme s domácími knedlíky, případně těstovinami.