Babiččino kuře na paprice

04.10.2022

Moje babička vždy kuře do omáčky obírala z kostí, samozřejmě jsem to okoukala a nikdy bych nedala do omáčky maso s kostmi. Nikdo si nechce při obírání máčet ruce do omáčky. Díky pomalému vaření jdou kosti z kuřete velice snadno odstranit. Omáčka je díky pečeným paprikám vymazlená do posledního detailu a chutná luxusně. Rozhodně stojí za tu trošku práce navíc.

Babiččino kuře na paprice
Babiččino kuře na paprice



Suroviny na 4 porce:

  • 1 celé kuře (cca 1200 g)
  • 2 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 rajče
  • 2 velké sladké kapie (Ramiro nebo Palermo)
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • sůl
  • 30 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 1-2 rovné lžíce sladké papriky
  • 250 ml smetana ke šlehání

Postup:

  1. Kuře omyjeme, osušíme a dobře osolíme i zevnitř. Očistíme a nakrájíme 1 cibuli, mrkev, petržel a rajče a vložíme do pomalého hrnce. Na zeleninu položíme kuře nožkama nahoru. 
  2. Kuře svrchu lehce poprášíme sladkou paprikou. Přikryjeme a zapneme na LOW 10 - 12 hodin (ideálně přes noc).
  3. Ráno kuře otočíme nožkama dolů a dál necháme vařit asi ještě 2 hodiny, podle velikosti kuřete. Mezitím můžeme zadělat knedlíky nebo uvařit těstoviny.
  4. Když je kuře hotové, kosti jdou z masa snadno vytáhnout. Kuře celé vykostíme.
  5. Na pánvi na trošce oleje prudce opečeme rozpůlené kapie nebo sladké červené papriky. Klidně můžou trochu zčernat. Pánev přikryjeme poklicí a necháme kapie 15 minut zapařit. Poté oloupeme opečenou slupku a odřízneme případné hodně tmavé kousky kapie.
  6. V kastrolu na másle zpěníme cibulku, zaprášíme moukou a chvíli restujeme jako jíšku, zaprášíme paprikou a zalijeme cca 2 dl studené vody, šleháme metličkou do zhoustnutí, pak vložíme všechen výpek i se zeleninou z pomalého hrnce, opečené a oloupané kapie a provaříme. 
  7. Omáčku mixujeme do hlaďoučka ve výkonném mixéru, nebo ponorným (v tom případě ještě přecedíme přes husté síto).

  8. Do omáčky vlijeme smetanu a dochutíme solí a pepřem (lze vynechat) Podáváme s domácími knedlíky, případně těstovinami.