Kváskové buchty s domácími povidly (LM)
18.12.2022
Česká klasika, kterou můžeme naplnit povidly, tvarohovou, makovou nebo ořechovou nádivkou, Nejvíc nám chutnají ještě vlažné, proto je peču na malý pekáček. Budete-li péct na klasický velký plech, dávku zdvojnásobte na 24 buchet.
Kváskové buchty s domácími povidly
Suroviny na 12 buchet:
na těsto:
- 100 g čerstvě nakrmeného LM z polohrubé mouky
- 120 g mléka
- 30 g cukru, vanilkový cukr
- 190 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 žloutek
- 50 g rozpuštěného sádla + 40 g rozpuštěného másla na potření
Povidla:
- 250 g domácích povidel
- 2 lžíce rumu
- 1 lžička perníkového koření
- strouhaný perník na zahuštění dle potřeby
Postup:
- Z kvásku, mléka , cukru, žloutku a mouky se solí uhněteme v robotu těsto. Nakonec zapracujeme do těsta rozpuštěné vlažné sádlo a uhněteme vláčné těsto. Hněteme, dokud hotové těsto není hladké. Těsto se nesmí lepit ani trhat.
- Necháme kynout v teple 3 hodiny, během kynutí těsto asi dvakrát přeložíme. Potom v krabičce potřené olejem uložíme do lednice, nebo necháme kynout v pokojové teplotě asi 8 -10 hodin.
- Připravíme si nádivku z povidel. Smícháme všechny suroviny. Máme-li povidla řídká, zahustíme strouhaným perníkem nebo piškoty.
- Z vykynutého těsta utvoříme 12 kuliček, každou stočíme a necháme asi 20 minut odpočinout. Poté kuličky rozválíme a naplníme povidly. Buchty dobře stočíme, aby nám povidla nevytekla a ukládáme do pekáčku vyloženého papírem.
- Každou buchtu promažeme rozpuštěným máslem. Pekáček s buchtami zakryjeme potravinovou fólií a necháme vykynout.
- Kynutí trvá 3 - 6 hodin, podle teploty v místnosti. Buchty ještě v troubě dokynou.
- Troubu rozehřejeme na 170 °C a pečeme asi 45 minut.