Kváskové buchty s domácími povidly (LM)

18.12.2022

Česká klasika, kterou můžeme naplnit povidly, tvarohovou, makovou nebo ořechovou nádivkou,  Nejvíc nám chutnají ještě vlažné, proto je peču na malý pekáček. Budete-li péct na klasický  velký plech, dávku zdvojnásobte na 24 buchet.

Kváskové buchty s domácími povidly
Kváskové buchty s domácími povidly

Suroviny na 12 buchet:

na těsto:

Povidla:

  • 250 g domácích povidel
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžička perníkového koření
  • strouhaný perník na zahuštění dle potřeby

Postup:

  1. Z kvásku, mléka , cukru, žloutku a mouky se solí uhněteme v robotu těsto. Nakonec zapracujeme do těsta rozpuštěné vlažné sádlo a uhněteme vláčné těsto. Hněteme, dokud hotové těsto není hladké. Těsto se nesmí lepit ani trhat.
  2. Necháme kynout v teple 3 hodiny, během kynutí těsto asi dvakrát přeložíme. Potom v krabičce potřené olejem uložíme do lednice, nebo necháme kynout v pokojové teplotě asi 8 -10 hodin.
  3. Připravíme si nádivku z povidel. Smícháme všechny suroviny. Máme-li povidla řídká, zahustíme strouhaným perníkem nebo piškoty.
  4. Z vykynutého těsta utvoříme 12 kuliček, každou stočíme a necháme asi 20 minut odpočinout. Poté kuličky rozválíme a naplníme povidly. Buchty dobře stočíme, aby nám povidla nevytekla a ukládáme do pekáčku vyloženého papírem. 
  5. Každou buchtu promažeme rozpuštěným máslem. Pekáček s buchtami zakryjeme potravinovou fólií a necháme vykynout.
  6. Kynutí trvá 3 - 6 hodin, podle teploty v místnosti. Buchty ještě v troubě dokynou.
  7. Troubu rozehřejeme na 170 °C a pečeme asi 45 minut.