Kváskové Wachau drdoly 

31.03.2023

Wachau drdoly jsou pšenično-žitné bulky s úžasně křupavou kůrkou. Recepturu sestavil roku 1905 pekař Schmidl z Dürnsteinu v Dolním Rakousku. Původní recept je z žitného kvásku a bez koření.  Chtěla jsem zkusit, jestli těsto utáhne také můj nejoblíbenější kvásek Lievito Madre a výsledek byl výborný, jen jsem trochu vylepšila chuť těsta přidáním chlebového koření. Příště do nich hodím ještě trochu smažené cibulky 😊

Suroviny na 10 drdolů:

Rozkvas:
  • 5 g žitný kvásek nebo 30 g LM kvásek
  • 75 g žitná mouka (typ 960)
  • 75 g odstátá voda

Těsto:

  • 155 g zralého kvasu (170 g LM kvásku)
  • 350 g pšeničné chlebové mouky
  • 75 g žitné mouky
  • 15 g sladěnky
  • 5 g čerstvého droždí
  • 250 g vody
  • 12 g mořská sůl
  • 15 g chlebové koření nebo drcený kmín


Ve verzi originální receptury je použitý žitný kvásek. Tuto verzi nemám vyzkoušenou, ale myslím, že budou drdoly s žitným kváskem ještě chutnější. 

Postup:

  1. Večer před pečením smícháme suroviny na rozkvas a necháme přikryté fólií kvasit do druhého dne (cca 12 hodin)
  2. Ze všech surovin kromě soli a koření umícháme těsto a necháme 40 - 60 minut odpočívat.
  3. Přidáme sůl, koření a uhněteme těsto, které přikryjeme fólií a necháme na teplém místě kynout 1 - 2 hodiny. V kynárně stačí 30 - 40 minut.
  4. Těsto rozvážíme na 10 stejných kousků, které necháme chvíli odpočinout.
  5. Na levou dlaň si položíme žitnou moukou pomoučenou lněnou, nebo hrubší utěrku a pravou rukou uchopíme bulku. Pravou rukou tvarujeme v levé dlani s utěrkou bulky. Díky utěrce vzniknou na spodní části bulky rustikální záhyby. 
  6. Bulku ponoříme do žitné mouky a položíme záhyby dospod na pomoučené plátno. 
  7. Po vytvarování přikryjeme bulky igelitem a necháme vykynout do 2/3. Jakmile nabydou, otočíme je záhyby nahoru a necháme dokynout opět pod igelitem.
  8. Bulky vkládáme do trouby rozehřáté na 250°C po jednom plechu. Ihned zapneme páru na nejvyšší výkon a ztlumíme troubu na 220 °C. Nemáte-li parní troubu, vložte na dno trouby pekáč s horkou vodou.
  9. Pečeme do zezlátnutí - asi 15 - 20 minut.