Velikonoční kváskový mazanec 

01.03.2024

Vláčný, jemný a nadýchaný jako peřinka, zkrátka dokonalý mazanec. Navíc překrásně voní a dobře uskladněný vydrží bez újmy několik dnů. 

Suroviny na 1 kus cca 930 g:

  • 160 g kvásku Lievito Madre
  • 120 ml vlažného plnotučného mléka
  • 90 g povoleného másla
  • 3 g soli
  • 70 g cukru krupice
  • 20 g bergamotového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 310 g hladké mouky 00 Extra
  • 1 g muškátového oříšku
  • 2 vejce M
  • 40 g nesířených rozinek nebo brusinek namočených v tuzemáku
  • 20 g kandované kůry z pomeranče
  • 15 g plátkových mandlí

Postup přípravy: 

  1. Den před přípravou těsta si řádně občerstvíme LM kvásek. 
  2. Do kotlíku robota nalejeme vlahé mléko a v něm rozmělníme kvásek. Přisypeme mouku, přidáme všechny cukry, sůl, strouhaný muškátový oříšek, jedno celé vejce a z druhého jen žloutek, bílek si schováme na potření do lednice.
  3. Hněteme na nižší rychlost asi 5 minut, poté necháme těsto v klidu asi 5 minut a dále hněteme na střední rychlost 10 - 15 minut, dokud není těsto hebké a pěkně elastické - tvoří tzv. okénko.
  4. Poté přidáme na kostičky rokrájené měkké máslo a opět necháme robot pracovat, dokud není máslo zcela začleněné do těsta. 
  5. Nakonec přidáme okapané rozinky a na kostičky nakrájenou kandovanou kůru. Krátce prohněteme, až je ovoce zapracované do těsta.
  6. Hedvábně hladké těsto necháme kynout v kotlíku, který zakryjeme fólií. Při pokojové teplotě kyne těsto cca 6 - 8 hodin. 
  7. Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, opatrně ho přendáme do olejem vymaštěné krabičky, kterou uzavřeme a vložíme na noc do lednice. Těsto ještě vykyne, krabička by měla být trochu větší, než objem těsta.
  8. Ráno vyjmeme těsto na pracovní plochu a rozvážíme si ho na 8 stejných dílků, z kterých zpracujeme hladké kuličky. Necháme je odpočinout pod folií asi 10 minut. Pak z kuliček vyválíme placky, opět je necháme pár minut odpočinout. Placky válíme do asi 30 cm dlouhých plátů. 
  9. Pláty těsta srolujeme jako roládky a konec stisknutím mezi dvěma prsty spojíme. Znovu válečky proválíme. Tímto způsobem zajistíme, že nám mazanec nepraskne při pečení.
  10.  Z válečků upleteme mazanec viz. foto postup.
  11. Mazanec uložíme na plech s teflonovou podložkou a postříkáme ho vodou. Zakryjeme navolno igelitem  a necháme v teple kynout 6 - 9 hodin dokud nezdvojnásobí objem.
  12. Troubu předehřejeme na 200 °C  program horkovzduch. Mazanec potřeme bílkem a posypeme plátky mandlí.
  13. Vložíme do trouby, ztlumíme teplotu na 155 °C a přidáme páru na 1. stupeň a pečeme 10  minut, poté vypneme páru a dopékáme na 150 °C dalších 30 minut. Pokud je mazanec shora příliš tmavý, zakryjeme ho alobalem. Správnou propečenost zkontrolujeme zapíchutím špejle do středu mazance. 
  14. Upečený mazanec necháme zcela vychladnout na mřížce, poté pocukrujeme a krájíme.