Velikonoční kváskový mazanec
01.03.2024
Vláčný, jemný a nadýchaný jako peřinka, zkrátka dokonalý mazanec. Navíc překrásně voní a dobře uskladněný vydrží bez újmy několik dnů.
Suroviny na 1 kus cca 930 g:
- 160 g kvásku Lievito Madre
- 120 ml vlažného plnotučného mléka
- 90 g povoleného másla
- 3 g soli
- 70 g cukru krupice
- 20 g bergamotového cukru
- 10 g vanilkového cukru
- 310 g hladké mouky 00 Extra
- 1 g muškátového oříšku
- 2 vejce M
- 40 g nesířených rozinek nebo brusinek namočených v tuzemáku
- 20 g kandované kůry z pomeranče
- 15 g plátkových mandlí
Postup přípravy:
- Den před přípravou těsta si řádně občerstvíme LM kvásek.
- Do kotlíku robota nalejeme vlahé mléko a v něm rozmělníme kvásek. Přisypeme mouku, přidáme všechny cukry, sůl, strouhaný muškátový oříšek, jedno celé vejce a z druhého jen žloutek, bílek si schováme na potření do lednice.
- Hněteme na nižší rychlost asi 5 minut, poté necháme těsto v klidu asi 5 minut a dále hněteme na střední rychlost 10 - 15 minut, dokud není těsto hebké a pěkně elastické - tvoří tzv. okénko.
- Poté přidáme na kostičky rokrájené měkké máslo a opět necháme robot pracovat, dokud není máslo zcela začleněné do těsta.
- Nakonec přidáme okapané rozinky a na kostičky nakrájenou kandovanou kůru. Krátce prohněteme, až je ovoce zapracované do těsta.
- Hedvábně hladké těsto necháme kynout v kotlíku, který zakryjeme fólií. Při pokojové teplotě kyne těsto cca 6 - 8 hodin.
- Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, opatrně ho přendáme do olejem vymaštěné krabičky, kterou uzavřeme a vložíme na noc do lednice. Těsto ještě vykyne, krabička by měla být trochu větší, než objem těsta.
- Ráno vyjmeme těsto na pracovní plochu a rozvážíme si ho na 8 stejných dílků, z kterých zpracujeme hladké kuličky. Necháme je odpočinout pod folií asi 10 minut. Pak z kuliček vyválíme placky, opět je necháme pár minut odpočinout. Placky válíme do asi 30 cm dlouhých plátů.
- Pláty těsta srolujeme jako roládky a konec stisknutím mezi dvěma prsty spojíme. Znovu válečky proválíme. Tímto způsobem zajistíme, že nám mazanec nepraskne při pečení.
- Z válečků upleteme mazanec viz. foto postup.
- Mazanec uložíme na plech s teflonovou podložkou a postříkáme ho vodou. Zakryjeme navolno igelitem a necháme v teple kynout 6 - 9 hodin dokud nezdvojnásobí objem.
- Troubu předehřejeme na 200 °C program horkovzduch. Mazanec potřeme bílkem a posypeme plátky mandlí.
- Vložíme do trouby, ztlumíme teplotu na 155 °C a přidáme páru na 1. stupeň a pečeme 10 minut, poté vypneme páru a dopékáme na 150 °C dalších 30 minut. Pokud je mazanec shora příliš tmavý, zakryjeme ho alobalem. Správnou propečenost zkontrolujeme zapíchutím špejle do středu mazance.
- Upečený mazanec necháme zcela vychladnout na mřížce, poté pocukrujeme a krájíme.