Lahůdková vejce ČSN 50283
14.04.2023
Vejce plněné žloutkovým krémem na pražském salátu s aspikovým přelivem. Vejce si můžeme obložit čímkoliv a upravit tuhle lahůdku dle libosti.
Suroviny pro 6 porcí:
- 300 g pražský salát
- 3 velká vejce uvařená
- 50 g majonéza
- 20 g přírodního nebo taveného sýra
- 1/4 lžíčky dijonské hořčice
- 40 g sterilované okurky
- 30 g sterilované papriky
- 250 g aspiku
- petrželka na ozdobení
- 6 misek nebo kelímků o objemu cca 250 ml.
Postup:
Nejprve uvaříme aspik:
- 25 g želatiny necháme nabobtnat v 40 ml vody.
- 250 ml vody svaříme s půlkou mrkve, půlkou petržele a půlkou cibule. Přidáme 1 bobkový list, 35 g octa, 4 g cukru, 2 g soli, 3 kuličky pepře a 2 kuličky nového koření. Necháme 3 minuty vařit pod pokličkou.
- Nabobtnanou želatinu povolíme na 20 vteřin v mikrovlnné troubě a vlijeme do horkého aspiku. Aspik vychladíme na pokojovou teplotu.
Lahůdkové vejce:
- Uvařená vejce podélně rozpůlíme a vydloubneme žloutky do misky.
- Žloutky s majonézou, hořčicí a sýrem utřeme do hladka. Touto směsí naplníme cukrářský sáček.
- Do misek rozdělíme pražský salát. Na něj uložíme uvařenou půlku vejce bez žloutku, důlkem nahoru.
- Do důlku nastříkáme žloutkový krém.
- Obložíme vějířkem okurky, paprikou, petrželkou. Můžeme přidat kornoutek salámu nebo sýra podle chuti.
- Vše zalijeme vychladlým aspikem a necháme ztuhnout 2 hodiny v lednici.