Lahůdková vejce ČSN 50283

14.04.2023

Vejce plněné žloutkovým krémem na pražském salátu s aspikovým přelivem. Vejce si můžeme obložit čímkoliv a upravit tuhle lahůdku dle libosti.

Suroviny pro 6 porcí:

  • 300 g pražský salát
  • 3 velká vejce uvařená
  • 50 g majonéza
  • 20 g přírodního nebo taveného sýra
  • 1/4 lžíčky dijonské hořčice
  • 40 g sterilované okurky
  • 30 g sterilované papriky
  • 250 g aspiku
  • petrželka na ozdobení
  • 6 misek nebo kelímků o objemu cca 250 ml.

Postup:

Nejprve uvaříme aspik:

  1. 25 g želatiny necháme nabobtnat v 40 ml vody.
  2. 250 ml vody svaříme s půlkou mrkve, půlkou petržele a půlkou cibule. Přidáme 1 bobkový list, 35 g octa, 4 g cukru, 2 g soli, 3 kuličky pepře a 2 kuličky nového koření. Necháme 3 minuty vařit pod pokličkou. 
  3. Nabobtnanou želatinu povolíme na 20 vteřin v mikrovlnné troubě a vlijeme do horkého aspiku. Aspik vychladíme na pokojovou teplotu.


Lahůdkové vejce:

  1. Uvařená vejce podélně rozpůlíme a vydloubneme žloutky do misky. 
  2. Žloutky s majonézou, hořčicí a sýrem utřeme do hladka. Touto směsí naplníme cukrářský sáček.
  3. Do misek rozdělíme pražský salát. Na něj uložíme uvařenou půlku vejce bez žloutku, důlkem nahoru.
  4. Do důlku nastříkáme žloutkový krém.
  5. Obložíme vějířkem okurky, paprikou, petrželkou. Můžeme přidat kornoutek salámu nebo sýra podle chuti.
  6. Vše zalijeme vychladlým aspikem a necháme ztuhnout 2 hodiny v lednici.