Makové loupáčky s voňavou náplní (LM)
Kdo miluje mák, musí tyto rohlíčky vyzkoušet. A kdo ne, nahradí mák mletými ořechy. Jemná střída s úžasně voňavou náplní, jejíž příprava zabere jen pár minut. S těstem se výborně pracuje a vyválet úhledné rohlíčky zvládne i začátečník.
Rozkvas:
- 100 g LM kvásku
- 100 g hladké mouky
- 50 g vody
Těsto:
- 250 g rozkvasu
- 150 g mléka
- 350 g hladké mouky
- 70 g cukru
- 70 g rozpuštěného sádla
- špetka soli
Náplň:
- 200 g mletého máku
- 200 ml mléka
- 40 g medu
- 20 g rybízového džemu
- 20 ml rumu
- 1 lžička perníkového koření (nebo skořice)
Na pomazání:
- 1 vejce
- bílý mák na posypání (nebo modrý)
Postup
- Smícháme suroviny na rozkvas, vložíme do sklenice a necháme v teple ztrojnásobit objem. Podle okolní teploty to může trvat až 5 - 8 hodin.
- Celý rozkvas vložíme do robota a zalijeme vlažným mlékem (mléko nesmí být horké, stačí pokojová teplota).
Necháme kvásek nasáknout asi 10 minut. - Přidáme mouku, cukr a sůl a hněteme pár minut. Jako poslední přidáme sádlo a uhněteme zcela hladké, nelepivé těsto.
- Do plastové krabičky kápneme pár kapek oleje a vložíme těsto. Krabičku zavřeme a necháme v teple kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem, cca 4 až 5 hodin.
Během této doby 4x těsto přeložíme (asi 1x za hodinu). To znamená, vytáhneme těsto do obdélníku a složíme strany přes sebe, pak to samé z protilehlé strany.
5. Mezitím si připravíme náplň. Do vroucího mléka vsypeme mák, chvilku povaříme, přidáme ostatní suroviny a promícháme. Necháme vychladnout.
6. Z vykynutého těsta vytvarujeme 2 stejné bochánky, které rozválíme a rozkrájíme na 8 trojúhelníků. S těstem se krásně pracuje, není třeba jej vůbec podsypávat moukou. Do každého trojúhelníku zabalíme asi 2 lžíce makové náplně a pevně srolujeme. Ukládáme na plechy s papírem nebo pečící podložkou.
7. Loupáčky pomažeme vajíčkem a vložíme do zavřené a lehce vyhřáté trouby vykynout na asi 2 hodiny, nebo klidně 6 hodin. Čím více nabydou, tím více budou loupáčky nadýchanější..
8. Nakynuté loupáčky znovu potřeme vajíčkem a posypeme mákem. Pečeme v rozehřáté troubě na 170-180 ˚C cca 10 minut s párou. Pak troubu vyvětráme a dopečeme do zlatova.