Makové loupáčky s voňavou náplní (LM)

31.12.2022

Kdo miluje mák, musí tyto rohlíčky vyzkoušet. A kdo ne, nahradí mák mletými ořechy. Jemná střída s úžasně voňavou náplní, jejíž příprava zabere jen pár minut. S těstem se výborně pracuje a vyválet úhledné rohlíčky zvládne i začátečník.

Makové loupáčky s voňavou náplní
Makové loupáčky s voňavou náplní

Rozkvas:

  • 50 g vody

Těsto:

  • 250 g rozkvasu
  • 150 g mléka
  • 350 g hladké mouky
  • 70 g cukru
  • 70 g rozpuštěného sádla
  • špetka soli

Náplň:

  • 200 g mletého máku
  • 200 ml mléka
  • 40 g medu
  • 20 g rybízového džemu
  • 20 ml rumu
  • 1 lžička perníkového koření (nebo skořice)

Na pomazání:

  • 1 vejce
  • bílý mák na posypání (nebo modrý)

Postup

  1. Smícháme suroviny na rozkvas, vložíme do sklenice a necháme v teple ztrojnásobit objem. Podle okolní teploty to může trvat až 5 - 8 hodin.
  2. Celý rozkvas vložíme do robota a zalijeme vlažným mlékem (mléko nesmí být horké, stačí pokojová teplota).
    Necháme kvásek nasáknout asi 10 minut.
  3. Přidáme mouku, cukr a sůl a hněteme pár minut. Jako poslední přidáme sádlo a uhněteme zcela hladké, nelepivé těsto.
  4. Do plastové krabičky kápneme pár kapek oleje a vložíme těsto. Krabičku zavřeme a necháme v teple kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem, cca 4 až 5 hodin.
    Během této doby 4x těsto přeložíme (asi 1x za hodinu). To znamená, vytáhneme těsto do obdélníku a složíme strany přes sebe, pak to samé z protilehlé strany.

5.  Mezitím si připravíme náplň. Do vroucího mléka vsypeme mák, chvilku povaříme, přidáme ostatní suroviny a promícháme. Necháme vychladnout.

6.   Z vykynutého těsta vytvarujeme 2 stejné bochánky, které rozválíme a rozkrájíme na 8 trojúhelníků. S těstem se krásně pracuje, není třeba jej vůbec podsypávat moukou. Do každého trojúhelníku zabalíme asi 2 lžíce makové náplně a pevně srolujeme. Ukládáme na plechy s papírem nebo pečící podložkou.

7.   Loupáčky pomažeme vajíčkem a vložíme do zavřené a lehce vyhřáté trouby vykynout na asi 2 hodiny, nebo klidně 6 hodin. Čím více nabydou, tím více budou loupáčky nadýchanější.. 

8.   Nakynuté loupáčky znovu potřeme vajíčkem a posypeme mákem. Pečeme v rozehřáté troubě na 170-180 ˚C cca 10 minut s párou. Pak troubu vyvětráme a dopečeme do zlatova.