Malinová srdíčka s ruby polevou

30.11.2022

Srdíčka často peču na svatby, maliny & čokoláda je prostě kombinace, která k lásce patří.

Srdíčka peču i na Vánoce místo klasického lineckého cukroví. 

Suroviny na 2 plechy:

Těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 2 žloutky
  • kůra z 1/2 bio citronu
  • vanilka (nebo vanilkový cukr)

Ganache:

  • 100 g mražených malin
  • 12 ml vody
  • 1 lžíce cukru krupice
  • semínka z 1/2 vanilkového lusku
  • 150 g kvalitní bílé čokolády (Lindt, Orion, Callebaut)
  • 100 g smetany - 30-40%

Poleva:

Zdobení:

  • 30 g hořké čokolády
  • 8 g kokosového oleje
  • cukrové perličky (nebo máček)

Postup:

  1. Máslo, cukr a žloutky vyšlehejte. Přidejte kůru, vanilku a postupně mouku. Zpracujte těsto a nechte alespoň 2 hodiny zabalené ve fólii v lednici. Ideálně přes noc.
  2. Těsto vyválejte na placku cca 2 mm, vykrájejte srdíčka a pečte na 160 °C horkovzduch cca 12 minut (do světle růžové)

    Jak rozválet těsto

  3. Maliny s vodou, cukrem a vanilkou na středním stupni přiveďte k varu. Vařte asi 10-15 minut, dokud se maliny nerozvaří a směs trochu nezhoustne. Poté tyčovým mixérem promixujte tak, aby pecky zůstaly více méně celé. Propasírujte přes jemné síto. Malinové pyré nyní ještě redukujte na vyšším plamenu asi 5-10 min, a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Pyré by mělo být příjemně nakyslé a relativně husté.
  4. Nasekejte čokoládu na malé kousky a vsypte do pyré.
  5. Smetanu přiveďte pod bod varu (míchejte, aby se nevytvořil škraloup) a ihned sundejte z plotny. Přelijte s ní čokoládu. Nechte stát cca 5-7 minut přikryté talířem / pokličkou. Poté stěrkou vymíchejte dohladka (nepoužívejte metličku, vnesla by do ganache vzduch). Ideální je míchat ganache od středu ke stranám. Tuk se tak nejlépe vstřebá a vytvoří krémovou konzistenci. Ganache přikryjte potravinovou fólií, aby se dotýkala povrchu a nechte stát v pokojové teplotě asi 1 hodinu. Poté vložte do lednice a nechte ztuhnout minimálně 4 hodiny.
  6. Ruby čokoládu nechte roztát v mikrovlnce nebo ve vodní lázni.
    Zvlášť si nechte roztát hořkou čokoládu s trochou kokosového oleje.
  7. Dokončení: srdíčka slepte malinovou ganáží. Štětečkem natřete ruby čokoládou a dozdobte hořkou čokoládou a cukrovými perličkami.