Malinová srdíčka s ruby polevou
30.11.2022
Srdíčka často peču na svatby, maliny & čokoláda je prostě kombinace, která k lásce patří.
Srdíčka peču i na Vánoce místo klasického lineckého cukroví.
Suroviny na 2 plechy:
Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g cukru krupice
- 2 žloutky
- kůra z 1/2 bio citronu
- vanilka (nebo vanilkový cukr)
Ganache:
- 100 g mražených malin
- 12 ml vody
- 1 lžíce cukru krupice
- semínka z 1/2 vanilkového lusku
- 150 g kvalitní bílé čokolády (Lindt, Orion, Callebaut)
- 100 g smetany - 30-40%
Poleva:
- 100 g ruby čokolády
- 20 g kokosového oleje
Zdobení:
- 30 g hořké čokolády
- 8 g kokosového oleje
- cukrové perličky (nebo máček)
Postup:
- Máslo, cukr a žloutky vyšlehejte. Přidejte kůru, vanilku a postupně mouku. Zpracujte těsto a nechte alespoň 2 hodiny zabalené ve fólii v lednici. Ideálně přes noc.
- Těsto vyválejte na placku cca 2 mm, vykrájejte srdíčka a pečte na 160 °C horkovzduch cca 12 minut (do světle růžové)
Jak rozválet těsto
- Maliny s vodou, cukrem a vanilkou na středním stupni přiveďte k varu. Vařte asi 10-15 minut, dokud se maliny nerozvaří a směs trochu nezhoustne. Poté tyčovým mixérem promixujte tak, aby pecky zůstaly více méně celé. Propasírujte přes jemné síto. Malinové pyré nyní ještě redukujte na vyšším plamenu asi 5-10 min, a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Pyré by mělo být příjemně nakyslé a relativně husté.
- Nasekejte čokoládu na malé kousky a vsypte do pyré.
- Smetanu přiveďte pod bod varu (míchejte, aby se nevytvořil škraloup) a ihned sundejte z plotny. Přelijte s ní čokoládu. Nechte stát cca 5-7 minut přikryté talířem / pokličkou. Poté stěrkou vymíchejte dohladka (nepoužívejte metličku, vnesla by do ganache vzduch). Ideální je míchat ganache od středu ke stranám. Tuk se tak nejlépe vstřebá a vytvoří krémovou konzistenci. Ganache přikryjte potravinovou fólií, aby se dotýkala povrchu a nechte stát v pokojové teplotě asi 1 hodinu. Poté vložte do lednice a nechte ztuhnout minimálně 4 hodiny.
- Ruby čokoládu nechte roztát v mikrovlnce nebo ve vodní lázni.
Zvlášť si nechte roztát hořkou čokoládu s trochou kokosového oleje. - Dokončení: srdíčka slepte malinovou ganáží. Štětečkem natřete ruby čokoládou a dozdobte hořkou čokoládou a cukrovými perličkami.