Medová pečeně
04.03.2023
Tato pečeně je na způsob debrecínky (bez papriky) připravená z jednoho z nejlibovějších vepřových mas. Na této domácí zdravé "uzenině" je skvělá především jednoduchá příprava zabírající minimum času. Výsledkem je libové maso jemné delikátní chuti, které se hodí především do studených obložených talířů. Já jí mám nejraději na čerstvém kváskovém chlebu s máslem a k tomu cibulku a kyselou okurku.
Medová pečeně
Suroviny:
- 1 kg vepřová pečeně
- 10 g rychlosoli (např. Praganda)
- 10 g kuchyňské soli
- 20 g včelího medu
- čerstvě mletý pepř
Postup:
- Obě soli rozetřeme s medem a pepřem.
- Maso omyjeme, osušime a potřeme solnou pastou. Důkladně vmasírujeme do masa a maso převážeme provázkem nebo vložíme do uzenářské síťky.
- Zavakuujeme a uložíme do lednice na 10 až 14 dnů.
- Uleženou pečeni vybalíme, řádně omyjeme a osušíme. Zavakuujeme do čistého sáčku a vložíme do sous vide lázně předehřáté na 62 ˚C.
- Vaříme 14 až 15 hodin dle velikosti masa. Po uvaření sáček vychladíme.
- Vychlazenou pečeni krájíme na tenké plátky a podáváme s čerstvým chlebem.