Mořský vlk s fazolovým pyré a máslovými ředkvičkami
31.03.2023
Mořský vlk zvaný také mořčák evropský, (Dicentrarchus labrax, angl. Seabass) obývá pobřežní vody Středozemního moře, vyskytuje se rovněž v Černém moři a v severovýchodním Atlantiku. Má pevné bílé maso s jemnou chutí má málo kostí i kalorií (97 kcal/100 g), obsahuje však množství proteinů, selenu, vitaminu B6, hořčíku a fosforu. Za mě jedna z nejlepších mořských ryb.
Suroviny na 2 porce:
- 2 ks mořský vlk
- 300 g bílých uvařených fazolí
- 40 g olivový olej
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule
- 1/2 lžičky provenskálské koření
- 150 g másla
- 200 ml smetany
- 1 svazek ředkviček
- 50 g čerstvé pažitky
- 1 citron
- sůl a pepř
Postup:
- Čerstvé ryby zfiletujeme a pinzetou vytáhneme případné zbytky kostí. Filety nasolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Odložíme stranou.
- Česnek nasekáme nadrobno a cibuli na malé kostičky. V pánvi rozehřejeme olivový olej se lžící másla a cibuli s česnekem na něm krátce orestujeme.
- Do pánve přidáme uvařené fazole a provensálské koření. Zalijeme smetanou. Osolíme a opepříme. Fazole rozmixujeme mixérem dohladka.
- Ředkvičky překrojíme na polovinu a opékáme je na 80 g rozpuštěného másla asi 4 - 5 minut.
- Na pánvi rozehřejeme zbytek másla s trochou olivového oleje a opečeme osušené filety mořského vlka. Rybu dáme na pánev nejdříve kůží dolů. Pečeme 3 – 4 minuty, otočíme a pečeme 2 minuty. Ihned podáváme.