Mořský vlk s fazolovým pyré a máslovými ředkvičkami

31.03.2023

Mořský vlk zvaný také mořčák evropský, (Dicentrarchus labrax, angl. Seabass) obývá pobřežní vody Středozemního moře, vyskytuje se rovněž v Černém moři a v severovýchodním Atlantiku. Má pevné bílé maso s jemnou chutí má málo kostí i kalorií (97 kcal/100 g), obsahuje však množství proteinů, selenu, vitaminu B6, hořčíku a fosforu. Za mě jedna z nejlepších mořských ryb.

Suroviny na 2 porce:

  • 2 ks mořský vlk
  • 300 g bílých uvařených fazolí
  • 40 g olivový olej
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1/2 lžičky provenskálské koření 
  • 150 g másla
  • 200 ml smetany
  • 1 svazek ředkviček
  • 50 g čerstvé pažitky
  • 1 citron
  • sůl a pepř 

Postup:

  1. Čerstvé ryby zfiletujeme a pinzetou vytáhneme případné zbytky kostí. Filety nasolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Odložíme stranou.
  2. Česnek nasekáme nadrobno a cibuli  na malé kostičky. V pánvi rozehřejeme olivový olej se lžící másla a cibuli s česnekem na něm krátce orestujeme. 
  3. Do pánve přidáme uvařené fazole a provensálské koření. Zalijeme smetanou. Osolíme a opepříme. Fazole rozmixujeme mixérem dohladka. 
  4. Ředkvičky překrojíme na polovinu a opékáme je na 80 g rozpuštěného másla asi 4 - 5 minut. 
  5. Na pánvi rozehřejeme zbytek másla s trochou olivového oleje a opečeme osušené filety mořského vlka. Rybu dáme na pánev nejdříve kůží dolů. Pečeme 3 – 4 minuty, otočíme a pečeme 2 minuty. Ihned podáváme.