Nakládaný zázvor k sushi (GARI)

15.03.2023

Zázvor je jednou z mých oblíbených ingrediencí v kuchyni. Používám ho čerstvý, kandovaný, nakládaný nebo sušený. Nakládaný zázvor je nezbytnou přílohou k sushi, ten z obchodu obsahuje konzervační látky, umělá sladidla a barviva a také je dost drahý. A především, nechutná zdaleka tak dobře, jako můj domácí Gari.


Použijte ten nejčerstvější a nejmladší zázvor, který v obchodu najdete. Čím je zázvor starší, tím bude vláknitější a ostřejší. Nejlepší jsou mladé oddenky zázvoru, které však není vždy snadné sehnat.

Suroviny:

  • 400 g čerstvého zázvoru
  • 1 malá fialová mrkev
  • 2 lžičky hrubé mořské soli

Na nálev:

  • 500 ml voda
  • 60 g cukru 
  • 120 ml rýžového vinného octa 
  • 60 ml vody

Postup:

  1. Připravíme si 3 - 4 sterilizované sklenice o  objemu 100 - 150 ml.
  2. Lžící oloupeme zázvor. Odstraníme všechny hnědé skvrny, které na zázvoru zůstaly.
  3. Očistíme fialovou mrkev.
  4. Pomocí mandolíny nebo škrabky na zeleninu nastrouháme supertenké plátky zázvoru i mrkve.
  5. Zázvor zasypeme solí, promícháme a necháme 5 minut odležet.
  6. Zalijeme zázvor i mrkev vroucí vodou (jen tolik, aby byl zakrytý) a necháme další 2 minuty stát. Opakujeme ještě 2x až 3x podle kvality zázvoru /čím starší, tím víckrát/.
  7. Slijeme vodu a vymačkáme ze zázvoru přebytečnou tekutinu, rozložíme ho do cedníku na utěrku, aby okapal.
  8. Připravíme si nálev tak, že svaříme vodu, rýžový ocet a cukr.
  9. Na středním plameni mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Zvýšíme teplotu a vaříme 30 sekund.
  10. Vložíme plátky zázvoru i mrkve do sterilizovaných sklenic a zalijeme horkým nálevem. Nyní můžeme sledovat, jak se barva mrkve změní z fialové na oranžovou a obarví celý obsah skleničky.
  11. Sklenice uzavřeme a necháme vychladnout. Skladujeme v chladničce.

Místo fialové mrkve můžete použít červenou řepu, ale je třeba počítat  s příchutí.  Mrkev má neutrální chuť, ale pokud vám nevadí mdlá žlutá barva, nemusíte k zázvoru přidávat žádnou zeleninu. 

Zázvor můžeme konzumovat hned po vychladnutí, ale mnohem lepší je uleželý pár dnů. Naložený zázvor vydrží v chladu dlouho, u nás ty tři skleničky spotřebujeme do 6 měsíců. Pro delší výdrž doporučuji následné zavaření na 80°C cca 15 - 20 minut.