Nakládaný zázvor k sushi (GARI)
Zázvor je jednou z mých oblíbených ingrediencí v kuchyni. Používám ho čerstvý, kandovaný, nakládaný nebo sušený. Nakládaný zázvor je nezbytnou přílohou k sushi, ten z obchodu obsahuje konzervační látky, umělá sladidla a barviva a také je dost drahý. A především, nechutná zdaleka tak dobře, jako můj domácí Gari.
Použijte ten nejčerstvější a nejmladší zázvor, který v obchodu najdete. Čím je zázvor starší, tím bude vláknitější a ostřejší. Nejlepší jsou mladé oddenky zázvoru, které však není vždy snadné sehnat.
Suroviny:
- 400 g čerstvého zázvoru
- 1 malá fialová mrkev
- 2 lžičky hrubé mořské soli
Na nálev:
- 500 ml voda
- 60 g cukru
- 120 ml rýžového vinného octa
- 60 ml vody
Postup:
- Připravíme si 3 - 4 sterilizované sklenice o objemu 100 - 150 ml.
- Lžící oloupeme zázvor. Odstraníme všechny hnědé skvrny, které na zázvoru zůstaly.
- Očistíme fialovou mrkev.
- Pomocí mandolíny nebo škrabky na zeleninu nastrouháme supertenké plátky zázvoru i mrkve.
- Zázvor zasypeme solí, promícháme a necháme 5 minut odležet.
- Zalijeme zázvor i mrkev vroucí vodou (jen tolik, aby byl zakrytý) a necháme další 2 minuty stát. Opakujeme ještě 2x až 3x podle kvality zázvoru /čím starší, tím víckrát/.
- Slijeme vodu a vymačkáme ze zázvoru přebytečnou tekutinu, rozložíme ho do cedníku na utěrku, aby okapal.
- Připravíme si nálev tak, že svaříme vodu, rýžový ocet a cukr.
- Na středním plameni mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Zvýšíme teplotu a vaříme 30 sekund.
- Vložíme plátky zázvoru i mrkve do sterilizovaných sklenic a zalijeme horkým nálevem. Nyní můžeme sledovat, jak se barva mrkve změní z fialové na oranžovou a obarví celý obsah skleničky.
- Sklenice uzavřeme a necháme vychladnout. Skladujeme v chladničce.
Místo fialové mrkve můžete použít červenou řepu, ale je třeba počítat s příchutí. Mrkev má neutrální chuť, ale pokud vám nevadí mdlá žlutá barva, nemusíte k zázvoru přidávat žádnou zeleninu.
Zázvor můžeme konzumovat hned po vychladnutí, ale mnohem lepší je uleželý pár dnů. Naložený zázvor vydrží v chladu dlouho, u nás ty tři skleničky spotřebujeme do 6 měsíců. Pro delší výdrž doporučuji následné zavaření na 80°C cca 15 - 20 minut.