Náš chléb
15.04.2023
Takový typický český chléb, tak, jak ho máme rádi - prostě náš chléb♥
. Křupavá vypečená kůrka, střída spíše hustší bez velkých bublin, ale pěkně vláčná. Chuť lehce nakyslá a vůně po chlebovém koření.
Suroviny:
Rozkvas:
40 g žitného kvásku
200 g vody
100 g žitné chlebové mouky
100 g špaldové mouky celozrnné
Těsto:
celý rozkvas
300 g kefír s vodou (50/50)
400 g pšeničné chlebové mouky
50 g ovesných vloček
30 g bramborové vlákniny
10 g pšeničných otrub
2 lžičky chlebového koření
1 lžíce soli
- Suroviny na rozkvas dobře promícháme, vložíme do mísy s víkem a necháme na kuchyňské lince kvasit přes noc (cca 12 hodin).
- Ráno vložíme rozkvas do kotlíku robota a přidáme ostatní suroviny kromě soli a koření.
- Na nízkou rychlost promícháme, dokud nejsou suroviny dobře propojené. Necháme zakryté odpočívat 40 - 60 minut.
- Přidáme sůl a koření a na střední rychlost uhněteme pevné těsto. Trvá to asi 5 minut.
- Těsto po vyhnětení necháme 10 minut odpočinout. Navlhčíme pracovní desku a mokrýma rukama těsto roztáhneme přiblížně na obdélník. Placka by měla být co nejtenčí, ale nesmí se trhat.
- Poté složíme těsto přehnutím stran do středu a vytvoříme balíček.
- Těsto vložíme do lehce naolejované krabičky. Těsto překládáme po 30 minutách asi 3x.
- Poté těsto stočíme do ošatky vysypané rýžovou nebo pohankovou moukou. Ošatku vložíme do igelitového pytle a necháme kynout podle okolní teploty 4 - 6 hodin.
- Jakmile je těsto vykynuté na 80%, rozpálíme troubu na 250 °C. Do trouby vložíme na spodní rošt litinový tál nebo dlaždici.
- Po cca 40 minutách překlopíme těsto z ošatky na podložku s pečícím papírem a chléb nařízneme žiletkou.
- Chléb sesuneme z podložky na tál i s papírem. Zapneme páru na plný výkon a troubu ztlumíme na 230°C.
- Pečeme na 230°C 15 minut, poté troubu vyvětráme a ztlumíme na 200°C. Dopékáme asi 30 minut.
- Po upečení chléb necháme vychladnout na mřížce. Správně upečený chléb zní při poklepání dutě.
- Chléb zakrojíme až po úplném vychladnutí.