Náš chléb

15.04.2023

Takový typický český chléb, tak, jak ho máme rádi - prostě náš chléb♥ . Křupavá vypečená kůrka, střída spíše hustší bez velkých bublin, ale pěkně vláčná. Chuť lehce nakyslá a vůně po chlebovém koření.

Suroviny:

Rozkvas:

40 g žitného kvásku

200 g vody

100 g žitné chlebové mouky

100 g špaldové mouky celozrnné 

Těsto:

celý rozkvas

300 g kefír s vodou (50/50)

400 g pšeničné chlebové mouky

50 g ovesných vloček

30 g bramborové vlákniny

10 g pšeničných otrub

2 lžičky chlebového koření

1 lžíce soli

  1. Suroviny na rozkvas dobře promícháme, vložíme do mísy s víkem a necháme na kuchyňské lince kvasit přes noc (cca 12 hodin).
  2. Ráno vložíme rozkvas do kotlíku robota a přidáme ostatní suroviny kromě soli a koření. 
  3. Na nízkou rychlost promícháme, dokud nejsou suroviny dobře propojené. Necháme zakryté odpočívat 40 - 60 minut.
  4. Přidáme sůl a koření a na střední rychlost uhněteme pevné těsto. Trvá to asi 5 minut.
  5. Těsto po vyhnětení necháme 10 minut odpočinout. Navlhčíme pracovní desku a mokrýma rukama těsto roztáhneme přiblížně na obdélník. Placka by měla být co nejtenčí, ale nesmí se trhat.
  6. Poté složíme těsto přehnutím stran do středu a vytvoříme balíček.
  7. Těsto vložíme do lehce naolejované krabičky. Těsto překládáme po 30 minutách asi 3x.
  8. Poté těsto stočíme do ošatky vysypané rýžovou nebo pohankovou moukou. Ošatku vložíme do igelitového pytle a necháme kynout podle okolní teploty 4 - 6 hodin.
  9. Jakmile je těsto vykynuté na 80%, rozpálíme troubu na 250 °C. Do trouby vložíme na spodní rošt litinový tál nebo dlaždici.
  10. Po cca 40 minutách překlopíme těsto z ošatky na podložku s pečícím papírem a chléb nařízneme žiletkou.
  11. Chléb sesuneme z podložky na tál i s papírem. Zapneme páru na plný výkon a troubu ztlumíme na 230°C. 
  12. Pečeme na 230°C 15 minut, poté troubu vyvětráme a ztlumíme na 200°C. Dopékáme asi 30 minut.
  13. Po upečení chléb necháme vychladnout na mřížce. Správně upečený chléb zní při poklepání dutě.
  14. Chléb zakrojíme až po úplném vychladnutí.