Nový poklad v mé kuchařské knihovně

31.03.2023

Podařilo se mi získat knihu "Receptury studených pokrmů" vydanou roku 1980. Když se mi dostala poprvé do ruky,  radostně a s potutelným úsměvem jsem listovala recepturami, při kterých mi vytanuly vzpomínky na dětství a mládí. Kniha je plná socialistických lahůdek, které jsem přímo zbožňovala a vlastně je mám ráda dodnes. V dětských letech u mě vedl celeráček, aspiková ledvinka a sýrový salát. Coby studentka jsem si pak ke svačině dopřávala jednou dudáckou pomazánku, podruhé pařížský salát, jindy zase chlebíčky.  A mým nejoblíbenějším podnikem byly Eso lahůdky v dnes  již zbořeném Domu kultury v Plzni.

Dnes si tyto lahůdky zřídka kde koupíme v původní poctivé verzi, bez éček, barviv a konzervantů. Můžeme si je ale vyrobit sami. Milovníkům lahůdek musí být moje radost z knihy pochopitelná. Jako první jsem z receptur připravila pro mého muže jeho oblíbené křenové fazole a salát Rumcajs.  A i přes jednoduchost receptů musím konstatovat: "dóst dobrý!

Křenové fazole
Křenové fazole

Křenové fazole podle ČSN 50180

Suroviny na 1 kg:

  • 230 g suché bílé fazole
  • 200 g šunkový salám
  • 50 g cibule
  • 200 g majonéza základní
  • 50 g strouhaný křen
  • 25 g ocet kvasný 8%
  • 15 g cukr 
  • 1 g pepř
  • 8 g sůl

Postup:

  1. Fazole namočíme přes noc do vody. Odmočené fazole slijeme a uvaříme v čisté vodě do měkka.
  2. Salám nakrájíme na nudličky, cibuli na drobno a přidáme do mísy s fazolemi.
  3. Základní majonézu (domácí neochucenou) smícháme s křenem, octem, cukrem, solí a pepřem. Pokud použijeme kupovanou majonézu, snížíme množství octa a soli, protože kupované majonézy jsou více ochucené.
  4. Křenovou majonézu promícháme s ostatními ingrediencemi a necháme rozležet v chladu.


Také si pamatujete lahůdky z doby před revolucí a rádi byste si nějakou vyrobili doma? Napište mi, vyzkouším a o recept se ráda podělím.

Recepty na další výrobky studené kuchyně najdete v sekci  RECEPTY LAHŮDKY