Nový poklad v mé kuchařské knihovně
Podařilo se mi získat knihu "Receptury studených pokrmů" vydanou roku 1980. Když se mi dostala poprvé do ruky, radostně a s potutelným úsměvem jsem listovala recepturami, při kterých mi vytanuly vzpomínky na dětství a mládí. Kniha je plná socialistických lahůdek, které jsem přímo zbožňovala a vlastně je mám ráda dodnes. V dětských letech u mě vedl celeráček, aspiková ledvinka a sýrový salát. Coby studentka jsem si pak ke svačině dopřávala jednou dudáckou pomazánku, podruhé pařížský salát, jindy zase chlebíčky. A mým nejoblíbenějším podnikem byly Eso lahůdky v dnes již zbořeném Domu kultury v Plzni.
Dnes si tyto lahůdky zřídka kde koupíme v původní poctivé verzi, bez éček, barviv a konzervantů. Můžeme si je ale vyrobit sami. Milovníkům lahůdek musí být moje radost z knihy pochopitelná. Jako první jsem z receptur připravila pro mého muže jeho oblíbené křenové fazole a salát Rumcajs. A i přes jednoduchost receptů musím konstatovat: "dóst dobrý!
Křenové fazole podle ČSN 50180
Suroviny na 1 kg:
- 230 g suché bílé fazole
- 200 g šunkový salám
- 50 g cibule
- 200 g majonéza základní
- 50 g strouhaný křen
- 25 g ocet kvasný 8%
- 15 g cukr
- 1 g pepř
- 8 g sůl
Postup:
- Fazole namočíme přes noc do vody. Odmočené fazole slijeme a uvaříme v čisté vodě do měkka.
- Salám nakrájíme na nudličky, cibuli na drobno a přidáme do mísy s fazolemi.
- Základní majonézu (domácí neochucenou) smícháme s křenem, octem, cukrem, solí a pepřem. Pokud použijeme kupovanou majonézu, snížíme množství octa a soli, protože kupované majonézy jsou více ochucené.
- Křenovou majonézu promícháme s ostatními ingrediencemi a necháme rozležet v chladu.
Také si pamatujete lahůdky z doby před revolucí a rádi byste si nějakou vyrobili doma? Napište mi, vyzkouším a o recept se ráda podělím.
Recepty na další výrobky studené kuchyně najdete v sekci RECEPTY LAHŮDKY