Obláčkové máslové briošky
25.01.2023
Obláčkové máslové briošky
Toto pečivo je tak nadýchané, že ho nelze nazvat jinak, než obláčkové. Tyhle briošky máme rádi za mrazivých dnů ke snídani s horkou čokoládou nebo bílou kávou. Mazání není třeba, jsou tak měkoučké, že se jen rozplývají.
Suroviny na 8 kusů:
- 2 vejce
- 200 ml vlažné vody
- 200 ml vlažného mléka
- 125 ml oleje
- 1 lžička soli
- 2 lžíce cukru
- 30 g čerstvého droždí
- 800 g hladké mouky (Babiččina volba na kynuté těsto)
- 125 g měkkého másla
Postup přípravy:
- Do robota dáme vodu, mléko, sůl, bílky a olej. Rozdrobíme droždí a promícháme rukou (nejlépe v gastro rukavici - tolik se nelepí na prsty). Přisypeme část mouky a opět rukou propracujeme, dál už necháme pracovat robota. Postupně přidáváme zbytek mouky a necháme hnětat, dokud není těsto vláčné. Necháme kynout pod folií při pokojové teplotě 60 minut, nebo v parní troubě při 38°C 30 minut (program kynutí těsta).
- Po vykynutí si namastíme ruce olejem a pracovní plochu rovněž a prsty těsto roztaháme na obdélník. Na něj rozdrobíme rovnoměrně polovinu másla. Máslo zapracujeme prsty do těsta. Poté těsto přeložíme na třetiny. Na každou třetinu opět zapracujeme máslo. Nejprve jednu třetinu shora, pak zdola, máme tedy tři vrstvy těsta s uvnitř zapracovaným máslem. Těsto neustále roztahujeme a tvarujeme do obdélníku. Poté rádýlkem nařežeme 4 cm široké pruhy. Vždy dva pruhy stočíme do vrtule a utvoříme věněček. Na plech max. 4 kusy, hoooodně nabydou.
- Briošky pomažeme žloutkem s trochou javorového nebo datlového sirupu. Můžeme je též posypat mákem, skořicí nebo chia semínky. Troubu rozpálíme na 220 °C , vložíme briošky, ztlumíme na 190°C a přidáme páru na 25%. Pokud nemáme parní troubu vložíme na dno pekáček s vodou. Pečeme 10 - 15 minut podle požadované barvy pečiva. Před vyjmutím zkoušíme propečenost špejlí nebo sushi hůlkou.