Okatý chléb pšeničný
Pšeničný chléb s celozrnnou moukou s nadýchanou okatou střídou a křupavou kůrkou. Chléb má silnou pšeničnou chuť a je ochucený chlebovým kořením. Hodí se především jako příloha k masu, uzeninám a sýrům.
Suroviny na 650 g bochník:
Rozkvas:
- 22 g silná pšeničná mouka (např. Farina 00)
- 22 g voda
- 10 g LM kvásek
Těsto:
- 50 g rozkvasu
- 300 g vlažné vody
- 370 g silné mouky (Farina 00 nebo Manitoba)
- 70 g celozrnné špaldové mouky
- 70 g pšeničné hladké mouky T650
- 10 g sůl
- 10 g chlebové koření
Postup:
Večer předem smícháme suroviny na rozkvas do sklenice s položeným víčkem a necháme v teple vykynout na trojnásobek (10 - 12 hodin).
Ráno do robota dáme všechny mouky a promícháme vařečkou. Do jiné nádoby odměříme vodu a sůl a mícháme dokud se sůl nerozpustí.
Mouku zalijeme slanou vodou a nahrubo promícháme. Necháme 1 hodinu přikryté odpočívat.
Přidáme kvásek a koření a hněteme 2 minuty na nižší rychlost. Poté hněteme dalších 5 minut na vyšší rychlost, dokud těsto není hladké a pružné.
Laminace: Těsto vyklopíme na pomaštěnou plochu a roztáhneme mastnýma rukama na co největší obdélník. Přeložíme třetiny ze stran a pak shora i zdola.
Balíček uložíme do vymaštěné krabičky a necháme kynout 2 - 3 hodiny v teple. Během této doby těsto 4x přeložíme.
Jakmile těsto nakyne na dvojnásobek stočíme bochník do ošatky. Přikryjeme igelitem a necháme ještě 1 - 2 hodiny při pokojové teplotě.
Poté ošatku vložíme do lednice a necháme zrát 8 - 12 hodin.
Troubu předehřejeme na 250 °C s kamenem nebo litinovým plátem (hrncem) min. 1 hodinu.
Bochník přímo z lednice poprášíme rýžovou moukou a vykulíme na lopatu nebo podložku s pečícím papírem a hluboce nařízneme žiletkou nebo skalpelem.
Bochník sesuneme i s papírem na kámen do trouby a snížíme teplotu na 230°C.
Zapneme páru na nejvyšší stupeň. Pokud pečeme v litinovém hrnci, chléb se zapaří sám.
Pečeme 20 minut, poté vypneme páru (odklopíme poklici z hrnce), snížíme teplotu na 200 °C a dopékáme ještě asi 15 - 20 minut do zlatova.
Chléb po upečení vychladíme na mřížce.