Pikantní chutney ze zelených či žlutých rajčat
17.08.2024
Zralá rajčata odrůdy žluté, oranžové nebo zelené barvy perfektně využijete pro přípravu tohoto chutney. Já použila odrůdu zelená Zebra se skvělou sladkokyselou chutí a doplnila o červenou odrůdu San marzano. Ćatní můžete samozřejmě připravit také z červených rajčat, jen pokud jsou sladká, uberte na cukru.
Čatní se skvěle hodí k pečenému a grilovanému masu, nebo k sýrovém prkénku či domácí paštice. Můžete ho přidat k zálivkám do salátů nebo jím obohatit běžný sendvič.
Suroviny na 15 sklenic 330 ml:
- 1000 g rajčat
- 40 g čerstvého strouhaného zázvoru
- 4 stroužky česneku
- 2 ks chilli papričky Cayen (pálivost 50000 SHU)
- 1 ks řapíku z celeru
- 3 PL slunečnicový olej
- 2 ČL hořčičná semena
- 1 ČL kurkuma
- 1 ČL kari koření
- 1 ČL mletý římský kmín
- 50 g třtinový cukr
- 2 PL jablečný ocet
- 15 g sůl
- 1 PL chia semínka (volitelné)
- 2 ČL tapiokový škrob
Postup:
- Rajčata nařizněte na vrcholu do křížku a minutu blanšírujte ve vroucí vodě. Poté je ihned zchlaďte v ledové vodě. Snadno je takto oloupete.
- Oloupaná rajčata nakrájejte na malé kostičky a odtraňte stopky.
- V širokém kastrolu restujte na oleji hořčičná semínka, přidejte cukr , nechte lehce zkaramelizovat a zalejte octem.
- Přidejte nasekaná rajčata, strouhaný zázvor a celer nakrájený na drobné kostičky. Prolisujte česnek.
- Přidejte koření a sůl.
- Směs vařte za občasného promíchání 30 minut.
- Přidejte chia semena a tapiok rozmíchaný v 50 ml vody na zahuštění a pro správnou konzistenci.
- Ochutnejte a dochuťe podle potřeby - sůl, cukr, pepř.
- Horké chutney naplňte do skleniček a sterilujte.
- Sklenice steriluji na 80 °C 20 min.