Pistáciové dortíčky

26.11.2022

Pistácie jsou moje nejoblíbenější oříšky. Na Vánoce nesmí chybět a tyhle dortíčky dělám každý rok.

Suroviny na 2 plechy:

Pistáciové těsto:

  • 140 g hladké mouky
  • 80 g mletých pistácií
  • 60 g moučkového cukru
  • 110 g másla
  • 1 žloutek

Pistáciová pasta:

  • 40 g pistácií
  • 20 g cukru krystal
  • 1 lžíce másla (v případě potřeby)

Pistáciový krém:

  • 180 g kvalitní bílé čokolády
  • 125 g smetany ke šlehání - 33%
  • 60 g pistáciové pasty
  • 20 g másla

Poleva:

  • 100 g kvalitní bílé čokolády
  • 15 g kokosového oleje (nebo jiného 100% tuku)
  • kapka potravinářského zeleného barviva

Na ozdobu:

  • 20-30 g sekaných pistácií

Postup:

  1. Z uvedených surovin vypracujte těsto a dejte zabalené do fólie odležet do lednice nejlépe přes noc (min. 3 hodiny).
    Těsto rozválejte na plát cca 1 mm a vykrajujte kolečka nebo jiné tvary. Pečte v troubě předehřáté na 170 stupňů (horní/dolní ohřev) cca. 10 minut.
  2. Na pistáciovou pastu zlehka opražte pistácie na pánvi a zasypte cukrem. Nechte lehce zkaramelizovat do zlatavé barvy. Vychlaďte. Vychladnutou směs rozmixujte do hladka a pokud je příliš tuhá přimixujte kousek másla.

  3. Na krém rozpusťte čokoládu ve vodní lázni a zalijte teplou smetanou. Promíchejte, přidejte pistáciovou pastu a promixujte tyčovým mixérem. Na závěr vmixujte máslo. Krém dejte do misky, zakryjte fólií těsně k hladině a nechte několik hodin v chladu odležet.
  4. Před mazáním krém stěrkou promíchejte a cukroví naplňte buď cukrářským sáčkem nebo promazáním. Dejte dortíčky do lednice ztuhnout.
  5. Na polevu rozpusťte čokoládu a tuk ve vodní lázni, vmíchejte pár kapek barviva a dobře promíchejte. Vychlazené dortíčky namáčejte do polevy a posypte sekanými pistáciemi.