Pistáciové dortíčky
26.11.2022
Pistácie jsou moje nejoblíbenější oříšky. Na Vánoce nesmí chybět a tyhle dortíčky dělám každý rok.
Suroviny na 2 plechy:
Pistáciové těsto:
- 140 g hladké mouky
- 80 g mletých pistácií
- 60 g moučkového cukru
- 110 g másla
- 1 žloutek
Pistáciová pasta:
- 40 g pistácií
- 20 g cukru krystal
- 1 lžíce másla (v případě potřeby)
Pistáciový krém:
- 180 g kvalitní bílé čokolády
- 125 g smetany ke šlehání - 33%
- 60 g pistáciové pasty
- 20 g másla
Poleva:
- 100 g kvalitní bílé čokolády
- 15 g kokosového oleje (nebo jiného 100% tuku)
- kapka potravinářského zeleného barviva
Na ozdobu:
- 20-30 g sekaných pistácií
Postup:
- Z uvedených surovin vypracujte těsto a dejte zabalené do fólie odležet do lednice nejlépe přes noc (min. 3 hodiny).
Těsto rozválejte na plát cca 1 mm a vykrajujte kolečka nebo jiné tvary. Pečte v troubě předehřáté na 170 stupňů (horní/dolní ohřev) cca. 10 minut. Na pistáciovou pastu zlehka opražte pistácie na pánvi a zasypte cukrem. Nechte lehce zkaramelizovat do zlatavé barvy. Vychlaďte. Vychladnutou směs rozmixujte do hladka a pokud je příliš tuhá přimixujte kousek másla.
- Na krém rozpusťte čokoládu ve vodní lázni a zalijte teplou smetanou. Promíchejte, přidejte pistáciovou pastu a promixujte tyčovým mixérem. Na závěr vmixujte máslo. Krém dejte do misky, zakryjte fólií těsně k hladině a nechte několik hodin v chladu odležet.
- Před mazáním krém stěrkou promíchejte a cukroví naplňte buď cukrářským sáčkem nebo promazáním. Dejte dortíčky do lednice ztuhnout.
- Na polevu rozpusťte čokoládu a tuk ve vodní lázni, vmíchejte pár kapek barviva a dobře promíchejte. Vychlazené dortíčky namáčejte do polevy a posypte sekanými pistáciemi.