Podmáslové rohlíky
20.03.2023
Vláčné a nadýchané rohlíky sypané semínky, které voní podmáslím. Po upečení jsou křupavé a vydrží bez větší ztráty kvality 3 dny.
Suroviny na 10 rohlíků:
- 190 g občerstveného LM kvásku
- 120 g teplého mléka
- 100 g špaldy
- 300 g hladké mouky 00
- na špičku nože sušené droždí nebo 2 g čerstvého
- 120 g podmáslí s vodou 50/50
- lžička sladěnky
- 40 g másla nebo sádla
- 1,5 lžičky soli
- bílek na potření
- semínka dle chuti (kmín, mák, len, chia)
Před kynutím v kynárně
Postup:
- Kvásek a droždí rozpustíme v mléce, přidáme obě mouky a promícháme.
- Necháme 30 minut odpočinout, pak přidáme podmáslí a sladěnku.
- Hněteme zpočátku na nízkou rychlost, po pár minutách na střední rychlost.
- Jakmile je lepek rozvinutý, přidáme povolené máslo a sůl.
- Vypracujeme hladké těsto a vložíme do olejem vymazané krabičky.
- Necháme kynout 4 - 6 hodin, během kynutí 4x těsto přeložíme.
- Dobře vykynuté těsto rozvážíme na 10 kousků, ze kterých vytvarujeme hladké bochánky.
- Bochánky necháme pod fólií kynout další hodinu až dvě.
- Vykynuté bochánky zploštíme rukou, přehneme na půl a válením do cípů vytvarujeme trojúhleníky, ze kterých tvarujeme rohlíky.
- Rohlíky skládáme na plech s papírem nebo podložkou. Postříkáme vodou a vložíme do igelitové tašky na 2 hodiny v pokojové teplotě, nebo do kynárny na 37°C cca 40 minut.
- Předehřejeme troubu na 250 °C.
- Rohlíky potřeme zředěným bílkem a sypeme libovolnými semínky.
- Vložíme do trouby po jednom plechu, ztlumíme teplotu na 230 °C a pustíme páru na nejvyšší stupeň, případně vložíme do trouby pekáček na dno a vlijeme do něj horkou vodu.
- Po 10 minutách vypneme páru, troubu vyvětráme a pečeme na 190°C do zlatova asi 10 - 15 minut.
- Po upečení 1. plechu je třeba troubu znovu rozehřát na 250 °C a znovu zapařit.