Podmáslové rohlíky

20.03.2023

Vláčné a nadýchané rohlíky sypané semínky, které voní podmáslím. Po upečení jsou křupavé a vydrží bez větší ztráty kvality 3 dny.

Suroviny na 10 rohlíků:

  • 190 g občerstveného LM kvásku
  • 120 g teplého mléka
  • 100 g špaldy
  • 300 g hladké mouky 00
  • na špičku nože sušené droždí nebo 2 g čerstvého
  • 120 g podmáslí s vodou 50/50
  • lžička sladěnky
  • 40 g másla nebo sádla
  • 1,5 lžičky soli
  • bílek na potření
  • semínka dle chuti  (kmín, mák, len, chia)
Před kynutím v kynárně
Před kynutím v kynárně

Postup:

  1. Kvásek a droždí rozpustíme v mléce, přidáme obě mouky a promícháme.
  2. Necháme 30 minut odpočinout, pak přidáme  podmáslí a sladěnku.
  3. Hněteme zpočátku na nízkou rychlost, po pár minutách na střední rychlost.
  4. Jakmile je lepek rozvinutý, přidáme povolené máslo a sůl.
  5. Vypracujeme hladké těsto a vložíme do olejem vymazané krabičky.
  6. Necháme kynout 4 - 6 hodin, během kynutí 4x těsto přeložíme.
  7. Dobře vykynuté těsto rozvážíme na 10 kousků, ze kterých vytvarujeme hladké bochánky.
  8. Bochánky necháme pod fólií kynout další hodinu až dvě.
  9. Vykynuté bochánky zploštíme rukou, přehneme na půl a válením do cípů vytvarujeme trojúhleníky, ze kterých tvarujeme rohlíky.
  10. Rohlíky skládáme na plech s papírem nebo podložkou. Postříkáme vodou a vložíme do igelitové tašky na 2 hodiny v pokojové teplotě, nebo do kynárny na 37°C cca 40 minut.
  11. Předehřejeme troubu na 250 °C. 
  12. Rohlíky potřeme zředěným bílkem a sypeme libovolnými semínky. 
  13. Vložíme do trouby po jednom plechu, ztlumíme teplotu na 230 °C a pustíme páru na nejvyšší stupeň, případně vložíme do trouby pekáček na dno a vlijeme do něj horkou vodu.
  14. Po 10 minutách vypneme páru, troubu vyvětráme a pečeme na 190°C do zlatova asi 10 - 15 minut.
  15. Po upečení 1. plechu je třeba troubu znovu rozehřát na 250 °C a znovu zapařit.