Pohankové ragú s houbami 

22.04.2024

Výborné lehké jídlo, přitom výživné, zdravé a rychle připravené.  Podávat můžete jako přílohu třeba s trhaným masem, nebo jako lehký letní oběd. Pokud pohanku připravíme způsobem spaření - restování do sucha - var - dojití, zůstane kopaktní a pevná a zachová si příjemnou oříškovou chuť.

Suroviny na 2 - 4 porce :

  • 200 g pohanky loupané celé
  • 200 g hlívy ústřičné nebo žampionů
  • 40 g olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • 1 - 2 šalotky nebo naťové cibulky
  • 1/2 lžičky provenskálské koření 
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 250 ml smetany
  • 250 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 200 g brokolice
  • mikrogreens nebo klíčky na ozdobu
  • sůl a pepř 

Postup:

  1. Pohanku propláchneme vřící vodou z varné konvice. Vložíme na sucho do kastrolu a krátce orestujeme do sucha. Zalijeme horkým vývarem, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme 5 minut, poté odstavíme z ohně a necháme 15 minut zakryté dojít. 
  2. Česnek nasekáme nadrobno a cibuli  na proužky. V pánvi rozehřejeme olivový olej  a cibuli s česnekem na něm krátce orestujeme. 
  3. Do pánve přidáme hlívu nakrájenou na proužky a provensálské koření. Zaléváme po troškách vínem a necháme vždy odpařit. Osolíme a opepříme. Dusíme 10 minut, poté zalijeme smetanou a ještě pár minut provaříme.
  4. Růžičky brokolice vhodíme do vroucí vody na 3 minuty a poté je ihned vložíme do ledové vody do vychladnutí.
  5. Do pánve s hlívou vložíme okapanou brokolici a pohanku, která zůstala "al dente" . Promícháme a dochutíme solí a pepřem.
  6. Ozdobíme klíčky nebo bylinkami a podáváme např. s trhaným masem, salátem nebo sypané sýrem.