Pohankové ragú s houbami
22.04.2024
Výborné lehké jídlo, přitom výživné, zdravé a rychle připravené. Podávat můžete jako přílohu třeba s trhaným masem, nebo jako lehký letní oběd. Pokud pohanku připravíme způsobem spaření - restování do sucha - var - dojití, zůstane kopaktní a pevná a zachová si příjemnou oříškovou chuť.
Suroviny na 2 - 4 porce :
- 200 g pohanky loupané celé
- 200 g hlívy ústřičné nebo žampionů
- 40 g olivový olej
- 2 stroužky česneku
- 1 - 2 šalotky nebo naťové cibulky
- 1/2 lžičky provenskálské koření
- 150 ml suchého bílého vína
- 250 ml smetany
- 250 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 200 g brokolice
- mikrogreens nebo klíčky na ozdobu
- sůl a pepř
Postup:
- Pohanku propláchneme vřící vodou z varné konvice. Vložíme na sucho do kastrolu a krátce orestujeme do sucha. Zalijeme horkým vývarem, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme 5 minut, poté odstavíme z ohně a necháme 15 minut zakryté dojít.
- Česnek nasekáme nadrobno a cibuli na proužky. V pánvi rozehřejeme olivový olej a cibuli s česnekem na něm krátce orestujeme.
- Do pánve přidáme hlívu nakrájenou na proužky a provensálské koření. Zaléváme po troškách vínem a necháme vždy odpařit. Osolíme a opepříme. Dusíme 10 minut, poté zalijeme smetanou a ještě pár minut provaříme.
- Růžičky brokolice vhodíme do vroucí vody na 3 minuty a poté je ihned vložíme do ledové vody do vychladnutí.
- Do pánve s hlívou vložíme okapanou brokolici a pohanku, která zůstala "al dente" . Promícháme a dochutíme solí a pepřem.
- Ozdobíme klíčky nebo bylinkami a podáváme např. s trhaným masem, salátem nebo sypané sýrem.