Pomalu pečená kachna, brusinkové zelí a perníkové knedlíky
Pomalu pečená kachna, brusinkové zelí a perníkové knedlíky
11.11.2022
Lahodné sváteční jídlo. Rozpadající se kachnička, červené zelí s brusinkami a perníkové knedlíky - dokonalý soulad chutí. Tohle jídlo prostě milují všichni. U nás nesmí chybět především na Svatého Martina.
Pomalu pečená kachna
Suroviny na 4 - 5 porcí:
- 1 kachna bez drobů cca 2 kg
- 150 ml bílého vína
- 2 jablka
- 2 cibule
- kmín, sůl
Zelí:
- 1/2 hlávky červeného zelí (cca 1kg)
- 20 g kachního sádla
- 1 červená cibule
- 1 jablko
- 50 g třtinového cukru
- 180 ml červeného suchého vína
- 100 g sušených brusinek
- 4 lžíce červeného vinného octa
- 2 lžíce balzamikoveho octa
- kousek celé skořice, hřebíček a badyán
- 1 - 2 lžíce soli
- jakýkoliv vývar dle potřeby cca 200 ml
Perníkové knedlíky:
- 450 ml mléka
- 1 vejce
- 2 lžíce perníkového koření
- 300 g polohrubé mouky
- 6 starších rohlíků
- 100 g sušených švestek a meruněk
- sůl
- Kachnu prosolíme ze všech stran, dovnitř nacpeme půlky jablek a cibule. Pak ji vložíme do pomalého hornce, posypeme kmínem a podlejeme bílým vínem. Zapneme hrnec na HIGH 10 - 12 hodin podle velikosti.
- Po "pomalení" necháme kachnu cca půl hodiny v troubě na 180 stupňů opéct, aby získala křupavou kůrčičku.
- Zelí: Červenou cibuli osmahneme na kachním sádle, odebraném z pekáče s kachnou. Přidáme 1 strouhané jablko, třtinový cukr a necháme lehce zkaramelizovat.
- Zalijeme červeným vínem, necháme odpařit. Pak vložíme krouhané čerstvé zelí, červený vinný ocet, balzamikový ocet.
- Do pytlíčku na koření vložíme kousek celé skořice, hřebíček a badyán a přidáme k zelí. Půl hodiny dusíme pod poklicí, kontrolujeme a podléváme vývarem.
- Pak přidáme 3 lžíce sušených brusinek (může být i zavařenina) a 1-2 lžíce soli. Znovu dusíme asi hodinu. Necháme odpařit téměř všechnu tekutinu. Vyjmeme pytlík s kořením a dochutíme dle potřeby.
- Perníkové knedlíky: Rozmícháme mléko, vejce, perníkové koření, sůl a polohrubou mouku v řídké těsto.
- Do těsta přidáme rohlíky nakrájené na kostičky a pokrájené sušené švestky a meruňky. Zlehka promícháme.
- Pod utěrkou necháme těsto 30 min odpočívat v teple.
- Mokrýma rukama tvarujeme koule asi 8 cm. Vkládáme je na pomaštěný děrovaný plech. Vaříme v páře 100% asi 25 minut. Knedlíky lze uvařit i ve vodě 10 minut z jedné strany, pak otočit a 10 minut z druhé strany.
Po vyjmutí knedlíky propícháme. Knedlíky jsou báječné k huse, kachně, zvěřině, nebo třeba k rajské omáčce.