Pomalu pečená kachna, brusinkové zelí a perníkové knedlíky

11.11.2022

Lahodné sváteční jídlo. Rozpadající se kachnička, červené zelí s brusinkami a perníkové knedlíky - dokonalý soulad chutí. Tohle jídlo prostě milují všichni. U nás nesmí chybět především na Svatého Martina.

Pomalu pečená kachna
Pomalu pečená kachna

Suroviny na 4 - 5 porcí:

  • 1 kachna bez drobů cca 2 kg
  • 150 ml bílého vína
  • 2 jablka
  • 2 cibule
  • kmín, sůl

Zelí:

  • 1/2 hlávky červeného zelí (cca 1kg)
  • 20 g kachního sádla
  • 1 červená cibule
  • 1 jablko
  • 50 g třtinového cukru
  • 180 ml červeného suchého vína
  • 100 g sušených brusinek
  • 4 lžíce červeného vinného octa 
  • 2 lžíce balzamikoveho octa 
  • kousek celé skořice, hřebíček a badyán 
  • 1 - 2 lžíce soli
  • jakýkoliv vývar dle potřeby cca 200 ml

Perníkové knedlíky:

  • 450 ml mléka
  • 1 vejce
  • 2 lžíce perníkového koření
  • 300 g polohrubé mouky
  • 6 starších rohlíků
  • 100 g sušených švestek a meruněk
  • sůl
  1. Kachnu prosolíme ze všech stran, dovnitř nacpeme půlky jablek a cibule. Pak ji vložíme do pomalého hornce, posypeme kmínem a podlejeme bílým vínem. Zapneme hrnec na HIGH 10 - 12 hodin podle velikosti.  
  2. Po "pomalení" necháme kachnu cca půl hodiny v troubě na 180 stupňů opéct, aby získala křupavou kůrčičku. 
  3. Zelí:  Červenou cibuli osmahneme na kachním sádle, odebraném z pekáče s kachnou. Přidáme 1 strouhané jablko, třtinový cukr a necháme lehce zkaramelizovat. 
  4. Zalijeme červeným vínem, necháme odpařit. Pak vložíme krouhané čerstvé zelí, červený vinný ocet, balzamikový ocet.
  5. Do pytlíčku na koření vložíme kousek celé skořice, hřebíček a badyán a přidáme k zelí. Půl hodiny dusíme pod poklicí, kontrolujeme a podléváme vývarem. 
  6. Pak přidáme 3 lžíce sušených brusinek (může být i zavařenina) a 1-2 lžíce soli. Znovu dusíme asi hodinu. Necháme odpařit téměř všechnu tekutinu. Vyjmeme pytlík s kořením a dochutíme dle potřeby.
  7. Perníkové knedlíky: Rozmícháme mléko, vejce, perníkové koření, sůl a polohrubou mouku v řídké těsto. 
  8. Do těsta přidáme rohlíky nakrájené na kostičky a  pokrájené sušené švestky a meruňky. Zlehka promícháme.
  9. Pod utěrkou necháme těsto 30 min odpočívat v teple. 
  10. Mokrýma rukama tvarujeme koule asi 8 cm. Vkládáme je na pomaštěný děrovaný plech. Vaříme v páře 100% asi 25 minut. Knedlíky lze uvařit i ve vodě 10 minut z jedné strany, pak otočit a 10 minut z druhé strany. Po vyjmutí knedlíky propícháme. Knedlíky jsou báječné k huse, kachně, zvěřině, nebo třeba k rajské omáčce.