Pomerančová marmeláda s tonka fazolí

24.02.2023

Jemná a přitom svěží chuť dominuje v této marmeládě. Díky pečlivému vybrání semínek není vůbec nahořklá a skvěle se hodí na moje ultrarychlé lívance.

Pomerančová marmeláda
Pomerančová marmeláda

Suroviny:

  • 1400 g pomerančů
  • 800 g cukru krystal
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 lžíce pektinu
  • 1/2 fazole tonka (nebo 1 vanilkový lusk)

Postup:

  1. Pomeranče rozkrojte napůl a ostrou lžičkou vydlabejte dužninu. Pracujte nad mísou a všechnu šťávu zachytávejte. Pečlivě odstraňte všechna zrníčka, jinak bude marmeláda nahořklá.
  2. Zvažte šťávu z dužninou, bude jí kolem 1 kg. Pokud je jí víc, navyšte mírně množství cukru. Přelejte do kastrolu a zahřívejte k varu.
    Do mrazáku vložte malý talířek.
  3. V misce smíchejte 3 lžíce cukru s pektinem. Do vřících pomerančů vymačkejte citronovou šťávu bez semínek. Po chvíli přidejte pektin a vařte 5 minut. Pak přidejte zbytek cukru a nastrouhejte 1/2 fazole tonka (lze nahradit pravou vanilkou). Vařte mírným varem 10 min za stálého promíchávání.
  4. Na studený talířek a kápněte trochu marmelády pro zkoušku hustoty. Pokud marmeláda rosolovatí, vypněte a plňte skleničky půl cm pod okraj. Skleničky otočte dnem vzhůru na 15 minut. Poté uskladněte.