Pražský salát podle normy ČSN

07.04.2023

Výborný, chuťově vyladěný salát, který se hodí na chlebíčky, do obložených táců nebo  s čerstvým rohlíkem. S tímto salátem můžete připravit také výborné lahůdkové vejce. 

Suroviny na 1 kg salátu:

  • 330 g šunkový salám
  • 125 g vejce vařená
  • 40 g celer vařený
  • 40 g mrkev vařená
  • 90 g sterilované okurky
  • 130 g sterilovaný hrášek
  • 32 g cibule
  • 200 g majonéza
  • 10 g ocet
  • 10 g cukr
  • 0,5 g mletý pepř
  • 2 g Worcester
  • 3 g sůl

Postup:

  1. Vejce uvaříme na tvrdo. Celer a mrkev uvaříme do měkka a necháme vychladnout.
  2. Majonézu smícháme s octem, cukrem, pepřem, worcestrem a solí. Pokud máme kupovanou majonézu, ocet přidáme dle chuti a kyselosti majonézy.
  3. Salám nakrájíme na nudličky, zeleninu na kostičky. 
  4. Přidáme hrášek a vše spojíme ochucenou majonézou.
  5. Necháme v chladu rozležet alespoň 1 hodinu.

Salát ukládáme do lednice přikrytý fólií, aby neoschl.