Pšeničné tortilly s LM kváskem
11.02.2023
Po delší době na otázku "Co chceš k obědu?", zazněla celkem jasná odpověď: "Nějakou mexickou dobrotu." Jako první mě napadlo Burrito, takže nejdřív bylo třeba stvořit tortilly.
Pšeničné tortilly s kváskem
Suroviny 6 porcí:
- 100 g kvásku Lievito Madre
- 190 g horké vody asi 55 °C
- 15 g olivového oleje
- 6 g soli
- 380 g hladké pšeničné mouky (Český mlynář)
- Do kvásku nalejeme horkou vodu a mouku, přidáme olej a sůl. Těsto vypracujeme nejlépe rukama. Dobře vypracované těsto necháme zakryté 30 minut odpočívat.
- Odpočinuté těsto rozdělíme na 6 kousků po cca 115g. Jednotlivé kousky stočíme do bochánků a přikryjeme lehce vlhkou utěrkou. Necháme trochu nakynout, stačí asi 1 hodinu,
- Na lehce pomoučené ploše si předválíme bochánek na cca 12cm a necháme odpočinout. Takto si připravíme i další bochánky. První bochánek doválíme na průměr asi 25 - 28 cm.
- Rozpálíme na sucho velkou pánev (30 cm).
- Připravenou tortillu dáme opékat na pánev. Jakmile se na povrchu vytvoří bubliny, propíchneme je vidlicí a poté opečeme z druhé strany. Tortilly by se neměly péct příliš dlouho, aby neztvrdly.
- Hotové tortilly sesuneme na velký talíř a zakryjeme dvojitou utěrkou, aby zůstaly teplé a měkké.
Můj tip:
Tortilly můžeme uchovat v chladu zabalené v potravinové fólii a před použitím je lehce postříkáme vodou a ohřejeme v troubě.