Pšeničné tortilly s LM kváskem

11.02.2023

Po delší době na otázku "Co chceš k obědu?", zazněla celkem jasná odpověď: "Nějakou mexickou dobrotu." Jako první mě napadlo Burrito, takže nejdřív bylo třeba stvořit tortilly.

Pšeničné tortilly s kváskem
Pšeničné tortilly s kváskem

Suroviny 6 porcí:

  • 100 g kvásku Lievito Madre
  • 190 g horké vody asi 55 °C 
  • 15 g olivového oleje
  • 6 g soli
  • 380 g hladké pšeničné mouky (Český mlynář)
  1. Do kvásku nalejeme horkou vodu a mouku, přidáme olej a sůl. Těsto vypracujeme nejlépe rukama.  Dobře vypracované těsto necháme zakryté 30 minut odpočívat. 
  2. Odpočinuté těsto rozdělíme na 6 kousků po cca 115g. Jednotlivé kousky stočíme do bochánků a přikryjeme lehce vlhkou utěrkou. Necháme trochu nakynout, stačí asi 1 hodinu,
  3. Na lehce pomoučené ploše si předválíme bochánek na cca 12cm a necháme odpočinout. Takto si připravíme i další bochánky. První bochánek doválíme na průměr asi 25 - 28 cm.
  4. Rozpálíme na sucho velkou pánev (30 cm).
  5. Připravenou tortillu dáme opékat na pánev.  Jakmile se na povrchu vytvoří bubliny, propíchneme je vidlicí a poté opečeme z druhé strany. Tortilly by se neměly péct příliš dlouho, aby neztvrdly. 
  6. Hotové tortilly sesuneme na velký talíř a zakryjeme dvojitou utěrkou, aby zůstaly teplé a měkké.  

Můj tip: 

Tortilly můžeme uchovat v chladu zabalené v potravinové fólii a před použitím je lehce postříkáme vodou a ohřejeme v troubě.