Pšeničný chléb se semolinou

20.04.2023

Bílý pšeničný chléb s nadýchanou okatou střídou a křupavou kůrkou. Chléb má jemnou pšeničnou chuť  a je ochucený chlebovým kořením s černuchou a anýzem. Hodí se především k lehkým jídlům, rybám, salátům nebo s pomazánkou.

Suroviny na 600 g bochník:

Těsto:

  • 80 g 2x občerstveného LM kvásku
  • 270 g vlažné vody
  • 80 g mouky Manitoba
  • 200 g semoliny
  • 70 g pšeničné hladké mouky T650
  • 8 g sůl
  • 10 g chlebové koření s černuchou a anýzem

Postup:

  1. Den předem 2x nakrmíme potřebné množství LM kvásku. Pokud kvásek vedeme v teple a denně pečeme, tento krok přeskočíme.

  2. Do robota dáme všechny mouky a vodu a promícháme vařečkou. Necháme 1 hodinu přikryté odpočívat (autolýza).

  3. Přidáme kvásek, sůl a koření a hněteme 2 minuty na nižší rychlost. Poté hněteme dalších 5 - 8 minut na vyšší rychlost, dokud těsto není hladké a pružné.

  4. Laminace: Těsto vyklopíme na pomaštěnou plochu a roztáhneme mastnýma rukama na co největší obdélník. Přeložíme třetiny ze stran a pak shora i zdola. 

  5. Balíček uložíme do vymaštěné krabičky a necháme kynout 2 - 3 hodiny v teple. Během této doby těsto 4x přeložíme.

  6. Jakmile těsto nakyne na dvojnásobek stočíme bochník do ošatky.  Přikryjeme igelitem a necháme ještě hodinu při pokojové teplotě.

  7. Poté ošatku vložíme do lednice a necháme 8 - 12 hodin.

  8. Troubu předehřejeme na 250 °C s kamenem nebo litinovým plátem (hrncem) min. 1 hodinu.

  9. Bochník přímo z lednice vykulíme na lopatu nebo podložku s pečícím papírem. Bochník hluboce nařízneme žiletkou nebo skalpelem.

  10. Bochník sesuneme i s papírem na kámen do trouby a snížíme teplotu na 230°C. 

  11. Zapneme páru na nejvyšší stupeň. Pokud pečeme v litinovém hrnci, chléb se zapaří sám.

  12. Pečeme 20 minut, poté vypneme páru (odklopíme poklici z hrnce), snížíme teplotu na 200 °C a dopékáme ještě asi 10 - 15 minut do zlatova.

  13. Chléb po upečení vychladíme na mřížce.