Pšeničný chléb se semolinou
Bílý pšeničný chléb s nadýchanou okatou střídou a křupavou kůrkou. Chléb má jemnou pšeničnou chuť a je ochucený chlebovým kořením s černuchou a anýzem. Hodí se především k lehkým jídlům, rybám, salátům nebo s pomazánkou.
Suroviny na 600 g bochník:
Těsto:
- 80 g 2x občerstveného LM kvásku
- 270 g vlažné vody
- 80 g mouky Manitoba
- 200 g semoliny
- 70 g pšeničné hladké mouky T650
- 8 g sůl
- 10 g chlebové koření s černuchou a anýzem
Postup:
Den předem 2x nakrmíme potřebné množství LM kvásku. Pokud kvásek vedeme v teple a denně pečeme, tento krok přeskočíme.
Do robota dáme všechny mouky a vodu a promícháme vařečkou. Necháme 1 hodinu přikryté odpočívat (autolýza).
Přidáme kvásek, sůl a koření a hněteme 2 minuty na nižší rychlost. Poté hněteme dalších 5 - 8 minut na vyšší rychlost, dokud těsto není hladké a pružné.
Laminace: Těsto vyklopíme na pomaštěnou plochu a roztáhneme mastnýma rukama na co největší obdélník. Přeložíme třetiny ze stran a pak shora i zdola.
Balíček uložíme do vymaštěné krabičky a necháme kynout 2 - 3 hodiny v teple. Během této doby těsto 4x přeložíme.
Jakmile těsto nakyne na dvojnásobek stočíme bochník do ošatky. Přikryjeme igelitem a necháme ještě hodinu při pokojové teplotě.
Poté ošatku vložíme do lednice a necháme 8 - 12 hodin.
Troubu předehřejeme na 250 °C s kamenem nebo litinovým plátem (hrncem) min. 1 hodinu.
Bochník přímo z lednice vykulíme na lopatu nebo podložku s pečícím papírem. Bochník hluboce nařízneme žiletkou nebo skalpelem.
Bochník sesuneme i s papírem na kámen do trouby a snížíme teplotu na 230°C.
Zapneme páru na nejvyšší stupeň. Pokud pečeme v litinovém hrnci, chléb se zapaří sám.
Pečeme 20 minut, poté vypneme páru (odklopíme poklici z hrnce), snížíme teplotu na 200 °C a dopékáme ještě asi 10 - 15 minut do zlatova.
Chléb po upečení vychladíme na mřížce.